Grūtnieces pelde baseinā var palielināt bērna risku saslimt ar astmu

foto: free-diving.lv
foto: free-diving.lv

Peldēšanu un ūdens aerobiku grūtniecības laikā parasti iesaka sievietēm, kas gaidību laikā mokās ar muguras sāpēm. 

Tas tiešām ir lielisks relaksācijas veids mugurai un visam ķermenim, ja vien... nekaitētu mazulim. Kā raksta izdevums "Daily Mail" – jaunākie pētījumi par alerģiju izplatību liek domāt, ka hlorētais ūdens vistiešākajā veidā spēj ietekmēt augļa imūnsistēmu.

Pēdējo 50 gadu laikā piesārņotais ūdens arī šo lielisko nodarbi ir pārvērtis par riskantu, jo, kā secina vides pētnieki, ūdenī un gaisā šķīstošās ķīmiskās vielas ir ietekmējušas bērnu veselību – pieaudzis astmas un alerģisko saslimšanu skaits, īpaši bieži izraisot tieši atopisku ādas dermatītu un citas ādas alerģijas. 
Īpaši jūtīgi uz ārējie faktoriem reaģē vēl mātes vēderā esošie bērni, kuru imūnsistēma tiek pārkairināta vēl pirms nākšanas pasaulē, vēsta žurnāls "British Journal of Dermatology".

Tiesa, ir vairākas teorijas, kas mēģina izskaidrot strauji augošo alerģiju skaitu. Viena no tām aizstāv skaidrojumu, ka pārlieka tiekšanās uz sterilu, ļoti tīru un ekoloģisku dzīvesveidu neiemāca imunitātei cīnīties ar agresīvākiem iebrucējiem, tāpēc bērni aug alerģiski.

Anglijas Dermatoloģijas institūta mediķi ir atraduši vēl vienu sakarību – ķīmiskās vielas īpaši spēcīgi uz bērnu iedarbojas tieši tajā periodā, kad tas aug un nobriest mātes vēderā, sevišķi agrīnajos grūtniecības periodos. Īpaši kaitīga iedarbība ir baseina ūdenī un apkārtējā telpā izgarojušiem hlora savienojumiem, kas ir viens no atopiskā dermatīta cēloņiem bērniem. Tas gan joprojām ir tikai vēl viens pieņēmums, kas vēlreiz un vēlreiz ir jāpārbauda, uzsver pētījuma autors. Viņš arī saka, ka grūtniecēm joprojām ļoti noderētu peldes, bet īpaši nopietni jāapsver vietas, kurās peldas, kā arī ikdienas sadzīves ķīmijas lietojums, ko izmanto mājas uzkopšanai.


Написать комментарий