Pirmā pilsēta Rumānijā, kas pieteikusi bankrotu

foto: facenews.ua
foto: facenews.ua

Pilsētiņa Aninoasa, kas atrodas reiz spēcīgajā ogļu ieguves reģionā Valea Džiuluj (Valea Jiului) Rumānijas dienvidrietumos, ir pirmā Rumānijā, kas pieteikusi maksātnespēju, vēsta Reuters.

Agrāk pilsētiņā darbavietas nodrošināja ogļu raktuves, taču tās tika slēgtas 2006. gadā, jo kļuva pārāk novecojušas, to izmaksas bija kļuvušas pārāk augstas, bet ražība – pārāk zema. Pašlaik agrāk industriālajā Valea Džiuluj reģionā darbojas vien dažas ogļu raktuves. Kopš raktuvju slēgšanas Aninoasas pilsētiņā alternatīvas darba vietas nav parādījušās, bet ap to drupām «ganās govis un spēlējas bērni», norāda Reuters.

Nesaskatot izaugsmes iespējas pilsētiņā, daudzi jaunieši ir aizbraukuši, meklējot darbu ārzemēs. Savukārt Aninoasā palikušie pārsvarā jau ir pensijas vecumā, un viņu ikmēneša pensija praktiski ir vienīgais, kas uztur dzīvību pilsētiņā, raksta medijs. Ēdiens veikalos pārsvarā tiek pirkts uz parāda, kas tiek atmaksāts pensijas dienā.

Reuters fotogrāfs Aninoasā pavadīja divas dienas, un  pēc kāda laika fotogrāfam izedvās iemūžināt attēlos sākotnēji noraidošos pilsētiņas iedzvotājus. Jautāti par Aninoasas maksātnespējas pieteikumu, iedzīvotāji vien noraustījuši plecus, norādot, ka par laimi Aninoasā atjaunots ielu apgaismojums, kas pagājušajā gadā tika atslēgts uz pāris mēnešiem, savā blogā raksta fotogrāfs.

Aninoasa ir vecākā pilsēta Hunedoaras apgabalā, un pirmo reizi tā rakstiski ir pieminēta 1453. gadā. Pilsētiņa ir neliela, un pārsvarā tajā ir vienkāršas mājas, kā arī padomju laika celtnes, kas savulaik būvētas ogļračiem.

Jau rakstīts, ka šā gada jūlijā bankrotu pieteikusi arī Detroita ASV, kas reiz bijusi autorūpniecības centrs. Mičiganas štata lielākā pilsēta ir arī lielākā pilsēta valstī, kas iesniegusi maksātnespējas pieteikumu.


Написать комментарий