Latvijā pieaug bērnu traumatisms

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ja 2010.gadā mediķu palīdzība sniegta 16 263 bērniem, kuri guvuši dažādas traumas, 2011.gadā – 19 144 bērniem, tad pērn, 2012.gadā, jau 19 706 bērniem Latvijā. 

Pieaugoša traumatisma tendenci parāda Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas dati.

Arī apdrošināšanas sabiedrības BTA Insurance Company SE (BTA) statistika liecina, ka pēdējo gadu laikā arvien turpina pieaugt nelaimes gadījumu skaits, tai skaitā bērnu gūto traumu skaits. Ja 2012.gadā vidēji mēnesī tika saņemti 208 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumi, tad šogad vidēji mēnesī saņemti jau 240 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumi.

Pērn kopumā saņemti 2 497 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumi par nelaimes gadījumiem un gūtajām traumām, izmaksājot apdrošināšanas atlīdzības 300 477 latu apmērā. Vidēji par vienu apdrošināšanas gadījumu pērn izmaksāti 120 lati, portālam BNN norāda apdrošināšanas kompānijā.

Savukārt šā gada septiņos mēnešos jau saņemti 1 675 atlīdzību pieteikumi par nelaimes gadījumiem. Kopumā apdrošināšanas atlīdzībās par nelaimes gadījumiem un traumām šogad izmaksāti 246 096 lati.

Turklāt pieaug ne tikai vidēji vienā mēnesī pieteikto apdrošināšanas gadījumu skaits, bet arī vidēji par vienu apdrošināšanas gadījumu izmaksātās atlīdzības apmērs no vidēji 120 latiem par vienu apdrošināšanas gadījumu pērn līdz vidēji 140 latiem šogad.

«Lai arī kopumā visbiežāk cilvēki gūst sadzīviskas traumas, analizējot apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par bērnu gūtajām traumām, ir novērojamas atšķirības, kāda veida traumas tiek gūtas dažādos gadalaikos. Vasaras sezonā lielākoties bērni traumas gūst dažādu kritienu rezultātā, piemēram, braucot ar riteni vai skrituļslidām. Šogad esam saņēmuši vairākus apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par traumām, kas gūtas, lēkājot uz batuta. Tāpat arvien ir liels skaits negadījumu, kad bērni traumas gūst, neapdomīgi lecot ūdenī. Savukārt, sākoties mācību gadam, pieaug atlīdzību pieteikumi par ceļu satiksmes negadījumos un sportiskajās aktivitātēs gūtajām traumām, kā arī pieteikumi par dažādām saskarsmes traumām, ko bērni guvuši savstarpēji strīdoties vai sakaujoties,» komentē BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece.

Lai mazinātu bērnu traumu skaitu, jaunā mācību gada sākumā, kad vairums bērnu atgriežoties pilsētās no laukiem, ir vēl ļoti izklaidīgi, eksperti aicina vecākus vairāk uzmanības veltīt savu bērnu drošībai.


Написать комментарий