Teātra festivāls Daugavpils cietoksnī tika atklāts neparastā improvizāciju garā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kalendārās rudens otrajā dienā Daugavpils cietoksnī tika atklāts festivāls – darbnīca „Telpa – Daugavpils”.

Tas tika pieteikts kā nestandarta risinājums, avangarda fantāzija, tādēļ festivāla atklāšana norisinājās improvizācijas garā. Šoreiz netika teiktas garas runas un novēlējumi: preses pārstāvjus un viesus iepazīstināja ar bijušā kara hospitāļa ēku, parādīja telpas, kurās notiks teātra izrādes.

Ekskursijas dalībnieki, aizturot elpu, staigāja par ēkas gaiteņiem, sekojot festivāla rīkotājam – Daugavpils teātra jaunajam režisoram Georgijam Surkovam, kurš bija sarīkojis neparastu ekskursiju. Piecās hospitāļa telpās tika iestudētas nelielas ainas: kapelā lūdzās mūks, palātā māsiņa palīdzēja slimniekiem vingrot, pa gaiteni skrēja sanitāri, ķirurģijas blokā tika veikta operācija, kāds slimnieks cerēja tikt ārā no hospitāļa pa otrā stāva logu.

Neparastās atklāšanas ceremonijas noslēgumā tika piedāvāta videofilma, kurā daugavpilieši un pilsētas viesi izteica savas domas par gaidāmo festivālu. Klātesošos uzjautrināja trīs kolorītās Cietokšņa iedzīvotājas, kuras pie mājas pārlasīja ogas un nepiespiesti diskutēja par mākslu, teātri, dzīvi, Cietoksni.

Pēc Daugavpils teātra valdes locekles Ritas Strodes domām, jaunais festivāls ir izaicinājums, jo, iespējams, tas uzsāks jaunu tradīciju, atdzīvinās Cietoksni.

Atgādināsim, ka piedalīties festivālā „Telpa- Daugavpils” ir uzaicināti 15 jaunie dalībnieki: 5 dramaturgi, 5 scenogrāfi un 5 režisori. Divu dienu laikā viņi iepazīsies ar mūsu pilsētu, izvēlēsies topošo iestudējumu tematiku. Pēc tam festivāla dalībnieki tiks sadalīti 5 darba grupās, katrā no kurām darbosies dramaturgs, kuram būs jāuzraksta 15 minūtes ilga luga, kas tiks prezentēta pēdējā festivāla dienā, 15.septembrī, plkst.16:00 un 19:00.

Teātra festivālā piedalīsies arī mākslinieki, kuri pulcēsies Marka Rotko mākslas centrā, lai piedalītos starptautiskajā M.Rotko 110 gadu jubilejai veltītajā rezidencē. Viņi veidos pieciem iestudējumiem veltītus pieminekļus

Portāls Gorod.lv festivāla dalībniekiem novēl turpināt uztvert mākslu nestandarti, novēl labu noskaņojumu un vēlmi pārsteigt publiku! Ceram, ka skatītāji nebūs vīlušies.



Написать комментарий