Maksātnespējas situācija Eiropā joprojām saspringta

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Rietumeiropā un Skandināvijas valstīs korporatīvo maksātnespējas gadījumu skaits pērn ir pieaudzis par 2,6% salīdzinājumā ar 2011.gadu. 

Savukārt Centrālajā un Austrumeiropā vērojams straujš kāpums. Latvijas rādītāji ir kā vidēji Eiropā, taču sliktāki nekā Lietuvā un Igaunijā.

Situācija Eiropā joprojām ir saspringta. Lai gan vairākās valstīs novērotas pozitīvas tendences ar maksātnespējas gadījumu skaita samazināšanos, ir arī daži neprognozēti pārsteigumi, ikgadējā pētījumā par maksātnespējas situāciju Eiropā secinājis Verband der Vereine Creditreform Vācijā.

Rietumeiropā un Skandināvijas valstīs, korporatīvo maksātnespējas gadījumu skaits pieaudzis par 2,6%, savukārt Centrālajā un Austrumeiropā tas ir palielinājies daudz straujāk – par 13,6% salīdzinājumā ar 2011.gadu. Rekordliels maksātnespējas gadījumu skaits – 36 274 gadījumi – novērots Ungārijā, bet straujš kāpums ir arī Bulgārijā un visjaunākajā Eiropas Savienības valstī Horvātijā. Gada laikā būtiski palielinājies maksātnespējas gadījumu skaits arī tā dēvētajās “krīzes valstīs” – Itālijā par 13,5%, Spānijā – 32% un Portugālē – 41,6%. Neprognozēti augsts ir arī Nīderlandes maksātnespējas gadījumu skaita pieaugums par 19,4%.

Nīderlandes situācija ir brīdinājums citām valstīm, jo tendences ir pazīstamas – nekustamo īpašumu cenu kritums novājinājis ekonomiku un palielinājis bankrotu skaitu. Tagad notiek pielāgošanās jaunajai situācijai, kas var prasīt vairākus gadus, tāpēc arī maksātnespējas gadījumu skaits diez vai samazināsies tuvākajā nākotnē.

Tomēr ir arī pozitīvas tendences, un 2012.gadā samazinājušies maksātnespējas gadījumi, piemēram, Vācijā, Francijā, Lielbritānijā, Dānijā, bet vislielākais kritums – 12,4% bijis Norvēģijā. Pētījumā secināts, ka arī ASV situācija ir būtiski uzlabojusies, kas finansiālās krīzes laikā no 28 300 gadījumiem 2007.gadā uzkāpa līdz 60 800 gadījumiem 2009 gadā. Pēc tam katru gadu novērots skaita samazinājums līdz nedaudz vairāk kā 40 000 gadījumiem 2012.gadā.

Pētījuma rezultāti atklāj, ka vairāk nekā 2/3 korporatīvo maksātnespējas gadījumu Rietumeiropā bijuši tirdzniecības un pakalpojumu nozarēs. Liels maksātnespējas gadījumu skaits konstatēts arī būvniecības un ražošanas nozarēs. Līdzīga situācija ir arī Centrālajā un Austrumeiropā, kurā puse no maksātnespējas gadījumiem ir tirdzniecības un ēdināšanas nozarēs, bet pārējie lielākoties pakalpojumu sfērā, būvniecībā un ražošanā.


Написать комментарий