Psiholoģe: Atbalstu bērnu vēlmi apmeklēt dažādus pulciņus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jau nākamnedēļ skolēni uzsāks vai turpinās skolas gaitas. Daudzi no viņiem apgūst jaunas zināšanas un prasmes ne tikai mācību stundas laikā, bet aktīvi apmeklē dažādus interešu pulciņus, mūzikas un mākslas skolas, sporta sekcijas utt.

Tas palīdz apgūt papildprasmes, nosaka nākamās profesijas izvēli, paplašina bērnu paziņu un draugu loku, tomēr tā ir arī papildslodze. Tādēļ portāls Gorod.lv griezās pie psiholoģes Jeļenas Podmišaninas, lai noskaidrotu, vai vecākiem jāpieraksta bērni dažādos pulciņos vai labāk to nedarīt.

„Protams, tas ir ļoti individuāli. Būtu pareizi nesteigties ar bērna pierakstīšanu pulciņos, ja viņš ir pirmklasnieks, viņam jādod iespēja pierast pie skolotājiem un klasesbiedriem, jaunām prasībām, telpām, slodzi utt.”, pastāstīja J.Podmišanina.

Tas attiecas uz pirmklasniekiem, ar vecāko klašu skolēniem viss ir savādāk: „Es atbalstu bērnus, kuri apmeklē pulciņus. Vienīgā problēma varētu būt saistīta ar to, vai bērnam pietiek spēka un enerģijas apmeklēt papildus nodarbības, vai tādēļ viņam nerodas veselības problēmas.

Pievēršoties kādam pulciņam, bērnam jātiecas pēc rezultāta. Piemēram, ja bērns dzied korī, viņam jāsaprot, ka koris gatavojas koncertam, ja bērns apmeklē modelēšanas pulciņu, viņam jāizveido modelis, ja viņš nodarbojas ar peldēšanu, jāgatavojas sacensībām”, dalījās psiholoģe.

Pēc J.Podmišaninas vārdiem, vecākiem pašiem jāizlemj, vai ir vērts pierunāt bērnu apmeklēt kādu pulciņu, ja viņš ir zaudējis interesi.

„Katram tas notiek savādāk: kāds bērns apmeklē pulciņu līdz pat 12.klasei, cits maina dažādas sekcijas un tas ir normāli, jo bērniem jāizmēģina viss, lai noskaidrotu, kas tiešām viņu interesē. Manuprāt, labāk, lai bērnam ir vairākas un daudzpusīgas intereses, nekā viņu nekas neinteresē”, atzīmēja J.Podmišanina.

Izaugot un iesaistoties darba tirgū, cilvēks saskaras ar to, ka darbadevējs prasa no viņa ne tikai zināšanas, bet arī noteiktas prasmes un iemaņas, kuras bieži vien ir iegūtas jau bērnībā.

„Nevar turēt bērnu „zelta būrī”, pasargājot viņu no visa, jo tas padara viņu par bezpalīdzīgu. Tādēļ ir labi, ka bērni apmeklē pulciņus, vienīgais, jāseko viņa veselības stāvoklim, lai viņš labi ēstu, augtu, būtu enerģijas pilns, neslimotu, būtu dzīvespriecīgs”, teica psiholoģe.


Написать комментарий