Pieci ēdieni, no kuriem paliekam gudrāki

foto: AFP
foto: AFP

Smadzeņu darbību iespējams veicināt ar dažādas sarežģītības pakāpes intelektuālu uzdevumu risināšanu. Tāpat šai ziņā neiztrūkstošs ir veselīgs uzturs.

Turpinājumā portāla "Realbuzz" apkopotie pieci produkti, kas mūs var padarīt gudrākus.

1. Treknas zivis.

Jūras veltes, īpaši zivis, ir bagātas ar Omega 3 taukskābēm. Visvairāk to ir lasī, makrelē un sardīnēs. Somijas pētnieki pat atklājuši, ka treknas zivs lietošana uzturā vismaz trīs reizes nedēļā samazina smadzeņu slimību veidošanos par 26 procentiem, kā arī pasargā no atmiņas traucējumiem, raksta "Realbuzz".

2. Zaļas krāsas dārzeņi.

Spināti, kāposti un brokoļi ir piesātināti antioksidantiem, kā arī satur vitamīnu C un betakarotīnu, kas ir vienas no svarīgākajām vielām normālas smadzeņu darbības nodrošināšanā. Tāpat to lietošana uzturā ievērojami uzlabo atmiņu, kā arī pasargā no kognitīvām saslimšanām vecumdienās, uzsver speciālisti.

3. Olas.

Olu dzeltenumos ir visi nepieciešamie vitamīni un minerālvielas, kas nepieciešamas smadzeņu funkcionēšanai arī pastiprinātas garīgas slodzes laikā. Viegli pieejamais produkts ir arī vērtīgs dzelzs avots, kas ir īpaši svarīga viela sarkano asinsķermenīšu veidošanā, jo tie palīdz smadzenes apgādāt ar skābekli.

Olu dzeltenumos atrodams arī B12 vitamīns, kura trūkums var izraisīt atmiņas problēmas, kā arī neorganizētību paaugstināta stresa situācijās, rodoties pastiprinātam apjukumam.

4. Zaļā tēja.

Tā kā smadzenes lielākoties veido ūdens (80 procentu), ir svarīgi ikdienā uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu. Ja apnicis ūdens, speciālisti iesaka lietot zaļo tēju. Korejas pētnieki noskaidrojuši, ka zaļā tēja veicina līdzsvaru, kā arī uzlabo atmiņu. Tāpat tajā esošie antioksidanti pasargā organismu no novecošanas procesiem.

5. Tumšā šokolāde.

Piena šokolāde smadzeņu darbību diemžēl neuzlabo, tomēr tumšā šokolāde gan! Tajā ir virkne veselīgu vielu, kas uzlabo kognitīvās spējas. Pētījumos pat atklāts, ka tumšā šokolāde veicina jaunu neironu veidošanos, uzlabojot smadzeņu spēju atcerēties arvien jaunus notikumus.

Nesenā pētījumā arī noskaidrots, ka tā veicina asiņu pieplūšanu smadzenēm. Tiem pētījuma dalībniekiem, kuri bija ēduši melno šokolāde, to plūsma uzlabojās jau divu stundu laikā pēc produkta lietošanas uzturā, savukārt pārējie pētījuma dalībnieki izmaiņas neuzrādīja, vēstī "Realbuzz".


Написать комментарий