Daugavpils novada lauksaimnieki apsprieda kooperatīvu izveides nepieciešamību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šī gada 27.augustā Ca (LLKC) Daugavpils birojā norisinājās seminārs lauksaimniekiem, kurā tika apspriesti kooperatīvu izveides trūkumi un priekšrocības.

LLKC Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis pastāstīja portālam Gorod.lv, ka jautājums par kooperācijas attīstību Latgalē tika aktualizēts sakarā ar jaunu plānošanas posmu, lai šādā veidā atrisinātu mazo zemnieku saimniecību zemas konkurētspējas problēmu.

Runājot par to, kas ir kooperācija un kooperatīvs, G.Melnis kā piemēru minēja talku, kuras gaitā kaimiņi palīdz viens otram novākt ražu.

„Pašlaik Latgalē notiek kaut kas tamlīdzīgs – vienam kaimiņam ir pļaujmašīna, citam – kombains, bet viņi nesadarbojas, jo mūsdienu lauksaimnieks ir individuālists, kuram ir nepieciešama sava tehnika”, atzīmēja G.Melnis.

Pēc speciālista domām, ja mazo un vidējo saimniecību īpašnieki sāktu sadarboties un izveidotu kooperatīvus, tas ievērojami palielinātu to līdzekļu efektivitāti, kuri tiek ieguldīti jaunās tehnikas iegādē. Būdams kooperatīva loceklis, lauksaimnieks varētu nevis iegādāties jaunu traktoru, bet ieguldīt līdzekļus lauksaimniecības jomā, paaugstinot tās konkurētspēju.

Jāatzīmē, ka ne visi semināra dalībnieki minēja pozitīvus sadarbības piemērus, daļa lauksaimnieku kategoriski atteicās veidot kooperatīvu. Diskusijas gaitā viņi minēja, ka parasti šādos gadījumos rodas problēmas ar kooperatīva vadītāju, kas nevēlas uzklausīt kooperatīva locekļus, vai rodas strīdīgi jautājumi, kurus katrs kooperatīva loceklis vēlas risināt savādāk.

Jāatzīmē, ka diskusijā iesaistījās arī Zemkopības ministrijas pārstāves Diāna Urdziņa un Andra Balode, Kooperatīvu asociācijas izpilddirektore Evija Gunika, Daugavpils novada Attīstības nodaļas projektu koordinators Jāzeps Krukovskis. Speciālisti minēja gan veiksmīgi izveidoto, gan izjukušo kooperatīvu piemērus, pastāstīja par lauksaimnieku iespējām Daugavpils novadā.



Написать комментарий