5 iemesli, kāpēc jaunā diēta padara tevi arvien resnāku

foto: edazdorov.ru
foto: edazdorov.ru

Vai pamanījusi, ka reizēm diēta nesniedz gaidīto rezultātu?

Izrādās, ka gandrīz trešdaļa sieviešu pēc jaunas diētas uzsākšanas uz svariem ieraudzījušas lielāku skaitli nekā iepriekš.

Izklausās komiski, taču tā mēdz notikt. Kasjauns.lv apkopo iemeslus, kāpēc tava jaunā, drastiskā diēta varētu ciest neveiksmi.

  1. Diēta var izjaukt ķermeņa līdzsvaru. Lielbritānijā veiktajā aptaujā atklājās, ka trešdaļa sieviešu sāk ievērot diētas vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Vairums to dara aptuveni trīs reizes gadā, bet 10% - līdz pat piecām reizēm gada laikā. Lielākā problēma slēpjas tajā, ka daudzas diētas ir pārāk stingras vai nesabalansētas. Piemēram, pārmēru samazinot uzņemto tauku daudzumu, ķermenis vairs nespēj sadedzināt uzkrājušos ogļhidrātus, un tie pārvēršas taukos. Savukārt diētas, kurās var ēst neierobežotu daudzumu „atļauto” produktu, bieži vien liek ēst vairāk, nekā ķermenim tas ir nepieciešams.
  2. Vai nu tu ievēro diētu, vai arī esi izgāzies. Kad cilvēks uzsāk diētu, bet vienreiz nogrēkojas, viņš parasti jūtas pilnīgi izgāzies. Līdz ar to diēta tiek steigšus pārtraukta, un slaidā auguma tīkotājs atgriežas pie vecajiem, neveselīgajiem ieradumiem. Daudzās citās dzīves jomās mēs samierināmies ar nelielām neveiksmēm, taču attiecībā uz diētām tas nez kāpēc tā nedarbojas. Ja tev gadījies pārēsties, mēģini saprast, kāpēc tā notika. Vai tu ēdienu izmantoji kā balvu, uzmundrinājumu vai stresa noņēmēju? Ja tā, tad tev jāmeklē citi veidi, kādos tikt galā ar savām vajadzībām. Patiesībā lieko kilogramu zaudēšana un jaunā svara noturēšana ir process, kas prasa sistemātisku pieeju un ilgstošu darbu. Ja tam sāk traucēt emociju „apēšana”, tev jāatrod veids, kā ar to cīnīties.
  3. Jāēd ēdieni, kas tev nemaz negaršo. Nav nekā ļaunāka par negaršīga ēdiena stumšanu rīklē tikai tāpēc, ka diēta tā liek. Tas izsauc negatīvas emocijas un stresu, kas savukārt padara spēcīgāku kāri uz ēdienu. Tas nemaz nav nepieciešams, jo tu vari ēst gardus ēdienus un zaudēt svaru, tikai jāaprēķina vajadzīgais daudzums. 
  4. Diētiskie ēdieni nav nemaz tik veselīgi. Gatavas „diētiskās” maltītes bieži vien ir pilnas ar mākslīgajām piedevām, turklāt tās parasti ir bezgaršīgas un remdē izsalkumu vien uz īsu brīdi. Labāk pašai pagatavot veselīgu mazkaloriju maltīti, piemēram, ceptus dārzeņus un brūnos rīsus ar garnelēm vai mandelēm.
  5. Diētas aizliedz ēst lietas, no kurām vienkārši nevari atteikties. Ikvienam ir kāds ēdiens, no kura vienkārši nav iespējams atteikties uz ilgu laiku. Un tas ir pilnīgi normāli. Kādā britu aptaujā tika apkopoti visneatvairāmākie ēdieni, un saraksta augšgalā atradās šokolāde, čipsi, siers, maize un vīns. Viens no četriem tievētājiem padodas kārdinājumam mēneša laikā. Taču vissvarīgāk ir ievērot līdzsvaru, proti, ja vakariņas restorānā esi nolēmusi noslēgt ar ogļhidrātiem un taukiem bagātu desertu, maltīti veido no dārzeņiem un liesas gaļas. Atceries, ka neliela nogrēkošanās laiku pa laikam tomēr ļaus pie cerētā rezultāta nonākt daudz ātrāk nekā tad, ja regulāri kritīsi par upuri stingrās diētas izsauktām pārēšanās lēkmēm. 

Написать комментарий