Jau septembrī pensionāri un represētie saņems indeksētas pensijas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šā gada septembrī Latvijā tiks indeksētas visas pensijas bez piemaksas līdz 200 latiem. Savukārt politiski represētajiem – visas pensijas neatkarīgi no pensijas apmēra.

Tas nozīmē, ka pensijas indeksēs tiem vecuma pensiju, invaliditātes pensiju, izdienas pensiju un apgādnieku zaudējuma pensiju saņēmējiem, kuriem pensijas piešķirtas (pārrēķinātas) līdz 2013.gada 31.augustam, un to apmērs nepārsniedz 200 latus. Piemaksas indeksācijā neņems vērā, jo tās nav pensiju sastāvdaļa, atgādina Labklājības ministrija (LM).

Kopumā vecuma pensijas Latvijā saņem 479 921 cilvēks.

Savukārt politiski represētajiem cilvēkiem indeksēs visas pensijas, neņemot vērā to apmēru. Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras informācijas šā gada jūnijā pensijas izmaksāja 16 451 politiski represētajam.

Tāpat septembrī indeksēs arī atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu, kas piešķirtas sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai konstatēto arodslimību, ja šo atlīdzību apmērs nepārsniedz 200 Ls.

Indeksētās pensijas un atlīdzības cilvēki saņems septembrī atbilstoši saviem pensiju izmaksu datumiem.

Indeksācijā izmantos indeksu 1,04. Tas noteikts, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteiktā iztikas minimuma patēriņa groza izmaiņas vienam iedzīvotājam mēnesī laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam (175,7 Ls/168,17 Ls).

Pensijas apmēru pēc indeksācijas ikviens var aprēķināt, sareizinot līdzšinējo pensijas summu ar indeksu 1,04. Piemēram, ja piešķirtā (pārrēķinātā) pensija ir 178 lati, tad pēc indeksācijas tā būs – 185,12 lati jeb par 7,12 latiem lielāka nekā līdz šim. Aprēķinā nav ņemts vērā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kas tiek piemērots pensijas apmēram virs 165 Ls.

LM uzsver, ka par 2014.gada indeksāciju vēl turpināsies diskusijas Senioru lietu padomes ietvaros.


Написать комментарий