Aptauja: gandrīz puse iedzīvotāju paļausies uz bankas atbalstu naudas nomaiņā uz eiro

foto: Mango
foto: Mango

Gandrīz puse jeb 46% Latvijas iedzīvotāju šā gada nogalē paļausies uz bankas atbalstu skaidras naudas nomaiņā uz eiro, liecina AS "Swedbank" sadarbībā ar kompāniju TNS veiktā aptauja.

Skaidro naudu iemaksāt bankas kontā vai noguldīt depozītā filiālēs plāno 17% Latvijas iedzīvotāju, tikpat liela daļa – samainīt latus uz eiro skaidrā naudā filiālēs. Savukārt 12% Latvijas iedzīvotāju plāno ieskaitīt skaidro naudu kontā, izmantojot naudas iemaksas bankomātus.

Kopumā 8% aptaujāto iedzīvotāju plāno latus uz eiro mainīt valūtas maiņas punktos, bet 4% izmantos iespēju to darīt Latvijas Pasta filiālēs. Savukārt 17% respondentu norādīja, ka nesteidzas plānot rīcību ar skaidru naudu, jo pēc eiro ieviešanas latus uz eiro bez komisijas maksas un bez laika ierobežojuma varēs nomainīt Latvijas Bankas filiālēs Rīgā, Daugavpilī un Liepājā.

Lai arī to iedzīvotāju, kuri plāno doties uz bankas filiāli šī gada decembrī un 2014.gada janvārī, skaits triju mēnešu laikā ir sarucis no 20% uz 12%, to īpatsvars joprojām ir pietiekami liels, lai pēc citu eiro ieviesēju valstu pieredzes filiālēs veidotos garas rindas. Tāpēc ieteicams skaidro naudu jau savlaicīgi iemaksāt kontā, lai pāreja uz eiro būtu ērtāka un drošāka, uzsver pētījuma autori.

Aptaujas dati arī rāda, ka puse (51%) Latvijas iedzīvotāju skaidro naudu latos plāno iztērēt, turklāt 15% to plāno darīt šī gada decembrī un nākamā gada sākumā. Tas liecinot, ka šajā laikā tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem būs nepieciešams ļoti rūpīgi plānot naudas plūsmu un rīcību ar lielo skaidrās naudas pieplūdumu.

"Lai arī iedzīvotāju īpatsvaram, kuri plāno skaidrās naudas latus samainīt uz eiro filiālē, ir tendence samazināties, to skaits joprojām ir nesamērīgi liels. Tāpēc aicinām iedzīvotājus jau laikus ieskaitīt skaidro naudu bankas kontā, lai pāreja uz eiro būtu maksimāli vienkārša un bez stāvēšanas milzu rindās bankas vai Latvijas pasta filiālēs. Ar naudu kontā eiro varēs sagaidīt vismierīgāk, jo banka pārejas naktī automātiski konvertēs latus uz eiro pēc oficiālā kursa. Īpaši būtiski par šo domāt un rīkoties ir attālāku lauku teritoriju iedzīvotājiem, kuriem piekļuve bankas filiālei, pasta nodaļām un Latvijas bankas filiālēm Rīgā, Daugavpilī un Liepājā varētu būt apgrūtināta," uzsver "Swedbank" valdes loceklis Latvijā un Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Ģirts Bērziņš.

Iedzīvotāju aptauja notika 2013.gada jūnijā sadarbībā ar TNS Latvia "Latvijas eiro gatavības indeksa" mērījuma ietvaros, visas Latvijas teritorijā aptaujājot 480 iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Jau ziņots, ka Latvija eiro ieviesīs ar 2014.gada 1.janvāri.


Написать комментарий