Mirstības līmenis no aptaukošanās ASV izrādījās četrkārtīgi pazemināts

foto: postua.net
foto: postua.net

Mirstības līmenis liekā svara dēļ ASV izrādījās 4 reizes augstāks nekā tika uzskatīts agrāk.

Šādi ir Kolumbijas universitātes sociologu grupas demogrāfa Raiena Mastera vadībā veiktā pētījuma rezultāti. Rezultāti tika publicēti 15. augustā žurnālā American Journal of Public Health.

Autori ņēma par pamatu ASV mirstības statistiku laika periodā no 1986. gada līdz 2006. gadam un noskaidroja, ka apmēram 18,2% amerikāņu vecāku par 40 gadiem nāves gadījumu bija saistīti ar aptaukošanos. Agrāk tika uzskatīts, ka šādu nāvju daļa sastāda tikai 5%. Jaunie dati ļāva zinātniekiem secināt, ka aptaukošanās ietekme uz mirstību ASV līdz šim laikam netika pienācīgi novērtēta.

Tāpat pētījums parādīja, ka ar lieko svaru saistītā agrīnā mirstība stiprāk skar sievietes nekā vīriešus, it īpaši afroamerikānieties: 21,7% balto sieviešu un 26,8% afroamerikāniešu salīdzinājumā ar 15,6% balto vīriešu un 5% afroamerikāņu.

Neskatoties uz to, ka aptaukošanās afroamerikāņu vīriešu vidū patiesībā ir augsta, šādus datus nosaka visai augsti mirstības rādītāji ar aptaukošanos nesaistītu iemeslu dēļ, tādiem kā, piemēram, vardarbība un traumas.

Jāatzīmē, ka saskaņā ar statistikas datiem, kurus 2013. gada augusta sākumā publiskoja Saslimšanu kontroles un profilakses centri (CDC), aptaukošanās ASV pirmsskolas vecuma bērnu vidū no nabadzīgām ģimenēm sāka kristies. Par bērnu vecumā 2 – 5 gadi aptaukošanās samazinājumu laika periodā no 2008. gada līdz 2011. gadam atskaitījās 19 no 43 ASV štatiem.


Написать комментарий