2014. gada budžeta nodokļu ieņēmumu aprēķinu balstīs uz piedāvājumu atteikties no IIN samazināšanas; būs arī citas izmaiņas

foto: treideri.lv
foto: treideri.lv

Valdības slēgtajā sēdē otrdien panākta vienošanās par pamatu 2014. gada valsts budžeta ieņēmumu prognožu sagatavošanā izmantot Finanšu ministrijas pagājušajā nedēļā publiskoto piedāvājumu, kas paredz nākamgad atteikties no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas par 2 procentpunktiem, tā vietā par 1 procentpunktu samazinot ”socnodokli” un diferencējot ar IIN neapliekamo minimumu.

Tiesa gan, vēl trešdien, 14. augustā par šo piedāvājumu tiks diskutēts Reformu vadības grupā, jo valdības sociālie un sadarbības partneri vēl nav devuši tam savu jāvārdu.

Valdība otrdien vienojusies par atbalstu vairākiem ministriju priekšlikumiem nodokļu jomā. Cita starpā ministri nolēmuši, ka gan žurnālistiem, gan citiem autoriem par autoratlīdzībām no nākamā gada būs jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tādējādi valsts budžetā plānots iekasēt 1,6 miljonus latu.

Vēl 1 miljonu latu lielus papildu ieņēmumus budžetam došot iecere mainīt pievienotās vērtības nodokļa  priekšnodokļa atskaitīšanu par luksusa klases vieglajām automašīnām. Pret šo ieceri jau iepriekš iebildumus pauduši gan autotirgotāji, gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Tāpat atbalstīts piedāvājums palielināt akcīzes nodokli autogāzei un pakāpeniski to tuvināt nodokļa apmēram par benzīnu vai dīzeļdegvielu. Šī nodokļa palielināšana valsts budžetu jau nākamgad papildināšot ar 2,8 miljoniem latu.

Neilgā laikā Finanšu ministrija mainījusi savu attieksmi pret vairāku nodokļu atvieglojumu saglabāšanu lauksaimniekiem. Tagad valdība nolēmusi tomēr atbalstīt Zemkopības ministrijas ierosinājumu uz trim gadiem pagarināt IIN atvieglojumus par no ES vai valsts saņemtajām subsīdijām lauksaimniekiem, kā arī saglabāt atbrīvojumu no akcīzes nodokļa dabasgāzei, kas tiek izmantota siltumnīcu un mājputnu novietņu siltumapgādei.

Savukārt pārtikas ražošanā izmantotajai dabasgāzei tiks piemērota ES noteiktā minimālā likme.


Написать комментарий