Dievlūdzējus Aglonā sagaida pārsteigums

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Aglonas svētvietā jau svētdien ir sagaidīti pirmie svētceļotāji. Aglonas bazilikas informācijas centra vadītāja Ruta Gileče NRA pastāstīja, ka pieteikušās un Aglonas svētkos tiek gaidītas pavisam aptuveni 30 svētceļnieku grupas no dažādām Latvijas vietām ar vairāk nekā 1000 ticīgajiem. Grupu lielums ir dažāds – 10 līdz 80 svētceļnieku katrā.

Dievlūdzējus bazilikā sagaida arī kāds pārsteigums, laikrakstam atzīmē R. Giluče. Priesteris Daumants Abrickis stāsta, ka šogad vasaras mēnešos paveikts liels darbs – mainījies bazilikas iekšējais interjers, jo pabeigta bazilikas sienu gleznojumu un altāra krāsošana, kas veikta par diecēzes līdzekļiem. Blakus klostera ēkai ar valsts atbalstu īstenota arī remontdarbu pirmā kārta – nomainīts jumts un logi, kā arī apkures katli un elektroinstalācija, sakārtots ūdensvads, pamatos izveidota hidroizolācija, kam tērēti apmēram 400 000 latu. Turpmāk īstenos darbu otro kārtu – jāsakārto bēniņi, kur turpmākajos gados paredzēts izmitināt svētceļniekus.

"Aglonu raksturo tas, ka šis ir katolicisma centrs. Esam lepni, ka mums ir mūsu baltā pērle – bazilika, kas pievērš ticībai gan jaunus, gan vecus, kurp plūst ceļotāju straumes," vietas atpazīstamību izsaka Aglonas novada domes priekšsēdētāja Helēna Streiķe. Taču novada pašvaldībai joprojām neveicas daudzu problēmu risināšana: Aglonas seju bojājošās pamestās ēkas, par kurām īpašnieki nerūpējas; pašvaldībai trūkst daudzu speciālistu – nav būvvaldes, arhitekta, darba drošības inspektora; trūkst frizētavas pakalpojumu, zobārsta; katastrofālā stāvoklī esošie ceļi, no kuriem vislielākie sāpju bērni – posmi Aglona–Višķi–Spoģi un Aglona–Šķeltova.

Vēl viena Aglonas atpazīstamība – daudz ezeru un atpūtas vietu tūristiem. Bez jau pazīstamajām – Aglonas bazilikas ar dziedniecisko avotu pie tās, Maizes muzeja, Karaļkalna ar Bībeles stāsta vizualizāciju, dabas takas Cirīša ezers, Velnezera, Madalānu pilskana un Kara muzeja – aglonieši piedāvā arī dažādas aktīvās atpūtas iespējas.

Arī svētceļotāji nogurušās kājas var atpūtināt jaunajā pusotru kilometru garā sajūtu un nūjošanas trasē turpat pie Cirīša. "Ezeri, daba un kultūrvide ir trīs vaļi, uz kā turamies," saka Aglonas novada uzņēmējdarbības atbalsta centra vadītāja Ināra Gražule.


Написать комментарий