Latvieši desmit gados Anglijā nopelna krietni lielāku pensiju, nekā strādājot Latvijā 40 gadus

foto: sievietespasaule.lv
foto: sievietespasaule.lv

No Latvijas uz Lielbritāniju ir sācies jauns emigrācijas paveids – pensionēšanās migrācija.

Apjaušot, ka Latvijā veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas tāds nabadzības pabalsts vien būs, pirmspensijas vecuma latvieši steidz strādāt uz Lielbritāniju, lai nopelnītu britu minimālo pensiju, ziņo LNT Ziņas un portāls Tvnet.

Lielbritānijā imigrantu no Latvijas vidējais vecums ir 28 gadi, taču darba aģentūras novērojušas - arvien biežāk sākuši emigrēt latvieši vecumā pēc 50 gadiem.

Sešdesmit divus gadus vecā Mārīte Tera atbrauca uz Angliju, lai atmaksātu Latvijā ņemtos kredītus. Banku uzsūtītie parādu piedzinēji draudējuši ar atvilkumiem no Latvijas pensijas. Saprotot, ka tad vecumdienās pat izdzīvošanai nepietiks, Mārīte jau savlaicīgi kāpusi lidmašīnā.

Mārīte Tera pelna pensiju Anglijā astoto gadu. "Es nezinu, ja es būtu palikusi Latvijā, tur dēļ tām bankām daudzi cilvēki karas un iet nāvē....Ne tā? Mani varbūt jau tagad tārpi grauztu," skumji secina Mārīte. Mārīte drīz būs nomaksājusi visus kredītus, tomēr izvēlas turpināt dzīvot Anglijā.

Zvanot uz Lielbritānijas darba lietu un pensiju departamentu, Mārīte noskaidro - pēc diviem gadiem, kad darba stāžs Anglijā būs sasniedzis desmit gadus, viņa saņemšot britu pensijā 130 mārciņas katru nedēļu jeb 416 latu mēnesī.

Tas nozīmē, desmit gados Anglijā Mārīte būs nopelnījusi divas reizes lielāku pensiju nekā strādājot Latvijā četrdesmit gadus. Turklāt krietnu laiku Mārīte 5% no katras nedēļas algas iemaksājusi vēl arī Anglijas privātajā pensiju fondā.

"Mazbērni man prasa – ome, mēs gribam, lai Tu brauc atpakaļ uz Latviju. Es saku – ko es darīšu Latvijā, prasīšu jūsu mammai, lai iedod man vienu latu. Es būtu atkarīga no citiem, es nabagotu noteikti no saviem bērniem," izvērtē Mārīte.

To, ka pirmspensijas vecuma latvieši izrāda arvien lielāku interesi par to, kas jādara Lielbritānijas pensijas saņemšanai, apliecina Anglijas latviešu juridiskajā palīdzības centrā. Tur arī stāsta – pietiekot nostrādāt vien pāris gadus, lai valsts pensijā saņemtu, piemēram, 80 mārciņas mēnesī. Pieliekot klāt Latvijas pensijai, tas rada pietiekamu atspaidu.

"Cilvēkiem ir ļoti liela iespēja, ja viņi paliks šeit, nevis atgriezīsies Latvijā, viņiem vecumdienas tik tiešām ir nodrošinātas. Būs Latvijas pensija, būs Anglijas pensija, būs pensijas kredīts, plus mājokļa nodoklis un visas atlaides. Televīzijas licence par brīvu, transports par brīvu, protams, medicīna par brīvu," stāsta "FAQ & Support" vadītāja Spaldingā Laima Brencs.


Написать комментарий