Vairāk nekā 100 mediķu nodrošinās palīdzību svētkos Aglonā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Laikā no 11.augusta līdz 15.augustam vairāk kā 100 Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķu un pirmās palīdzības sniedzēju nodrošinās medicīnisko palīdzību Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku apmeklētājiem Aglonā, portāls “Delfi” uzzināja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

Medicīnisko palīdzību sniegs neatliekamās medicīnas ārsti, ārsta palīgi, ārsti - reanimatologi, kā arī Latvijas Sarkanā Krusta pirmās palīdzības sniedzēji.

Mediķu posteņi tiks izvietoti visā Aglonas bazilikas teritorijā. Medicīnisko palīdzību varēs saņemt, vēršoties pie pirmās palīdzības sniedzējiem, ātrās palīdzības mašīnās vai dzeltenas krāsas medicīniskajās teltīs.

Mediķi aicina svētku apmeklētājus ievērot piesardzības pasākumus savai veselībai un drošībai, proti, nodrošināties ar dzeramo ūdeni un padzerties regulāri, ņemt līdzi trauku ūdens paņemšanai dzeramā ūdens ņemšanas vietās bazilikas teritorijā, kā arī izmantot tikai dzeršanai paredzētu ūdeni no dzeramā ūdens ņemšanas vietām vai fasētiem iepakojumiem.

Tāpat mediķi aicina valkāt piemērotu apģērbu - vieglu, gaišu, ērtu un no dabīga materiāla, kas nodrošina ķermeņa elpošanu, kā arī nodrošināties, lai nesamirktu lietus gadījumā.

Lai nepārkarstu, mediķi aicina izvairīties no ilgstošas uzturēšanās tiešos saules staros un izmantot galvassegas.

Tāpat mediķi aicina uzmanīties no indīgo kukaiņu dzēlieniem - lapsenēm, bitēm. Vēlams jau iepriekš parūpēties par medikamentiem, kas var mazināt alerģisku reakciju pēc insektu dzēlieniem. Tāpat tiek ieteikts uzmanīties no ērcēm, izmantot līdzekļus insektu atbaidīšanai. Mediķi aicina izvairīties no pārpūles un atvēlēt laiku atpūtai, miegam.

Ja svētku apmeklētājs slimo ar hroniskām slimībām, mediķi aicina ņemt līdzi izrakstītos medikamentus pietiekamā daudzumā un lietot tos, kā noteicis ārsts, tāpat svētceļojuma laikā mediķi iesaka nodrošināties ar plāksteriem un pārsējiem ādas noberzumu, nobrāzumu apkopšanai.

Ja cilvēka saslimšanai tās paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, mediķi lūdz somā vai kabatā paņemt līdzi zīmīti, kurā norādīts vārds, uzvārds un saslimšana, bet mobilajā telefonā cilvēki tiek aicināti ierakstīt radinieku telefona numurus, kurus mediķi spētu identificēt un sazvanīt pacienta piederīgos, ja tas nepieciešams, piemēram, "māsa", "dēls", tēvs".

Mediķi arī aicina uzlādēt mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā varētu lūgt palīdzību.

Kā liecina mediķu informācija, iepriekšējos gados Aglonas svētku laikā cilvēki visbiežāk pēc palīdzības vērsušies ar sirds-asinsvadu slimību paasinājumiem, locītavu sastiepumiem, ādas noberzumiem, fizisku spēku izsīkumu, galvassāpēm, gremošanas trakta darbības traucējumiem, kā arī ar alerģisku reakciju pēc insektu dzēlieniem.

Akūtu, pēkšņu saslimšanu vai traumu gadījumos neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot pa tālruni 113.

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki ir vieni no gada lielākajiem Marijai veltītajiem svētkiem. Tradicionāli Latvijā šie reliģiskie svētki visplašāk tiek svinēti Aglonas bazilikā, kurp katru gadu kājām dodas svētceļnieku grupas no Latvijas un citām valstīm.

Svinības šogad sāksies jau 11.augustā un turpināsies līdz 15.augustam. Svētku priekšvakarā - 14.augustā, paredzēts gadskārtējais Tautas krusta ceļš, kas katru gadu kopīgā lūgšanā vieno vairākus tūkstošus ticīgo. Kulmināciju svētki sasniegs dievkalpojumā 15.augusta dienas vidū. Tradicionāli galvenajā svētku dievkalpojumā piedalās augstas Latvijas un citu valstu amatpersonas.

Dievmātes debesīs uzņemšanas svētki ir vissenākie Jaunavas Marijas godam veltītie svētki. Austrumu baznīcā šos svētkus svinēja jau ap 450.gadu, bet Francijā svētki tika svinēti jau 6.gadsimtā. Latvijas teritorijā šo svētku svinēšanas tradīciju aizsāka dominikāņu mūku ordenis, kas 1700.gadā uzbūvēja tagadējās Aglonas bazilikas priekšteci - koka dievnamu un sāka īpašā veidā godināt dievmāti.

Aglonas bazilika jau sen kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām svētvietām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Aglonā pulcējas garīgā ceļa meklējumos esoši cilvēki no daudzām pasaules valstīm.

Ar valdības lēmumu šie svētki noteikti kā valsts nozīmes pasākums.


Написать комментарий