Tuvākajā desmitgadē dzīvībai bīstamas slimības atklās pēc siekalu parauga

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saskaņā ar ekspertu viedokļiem, jau tuvākajā desmitgadē ļaundabīgus audzējus, kā arī citas dzīvībai bīstamas saslimšanas varēs diagnosticēt, pārbaudot vien siekalas, vēstī "Daily Mail".

Neparastais atklājums, pēc ekspertu domām, radīs revolūciju gan sirds slimību un diabēta, gan vēža atklāšanā, ļaujot cīņu ar postošajām slimībām uzsākt krietni savlaicīgāk, tā palielinot pacienta izredzes atveseļoties.

Tāpat siekalu analīzes ļaus ietaupīt ievērojamus naudas līdzekļus, kā arī mediķu un sabiedrības laiku, kas patērēts veselības pārbaudēm.

"Laicīga slimības konstatēšana ir vitāli svarīga gan pacientu, gan ārstu rīcībai. Diemžēl ne visiem pacientiem ir pieejami mediķu pakalpojumi tādā kvalitātē, kā vajadzētu, viņu socioekonomiskā stāvokļa dēļ.

Tāpat siekalu nosūtīšana analīzēm ir krietni izdevīgāka nekā došanās uz ārstniecības iestādi personīgi, neapgrūtinot pacientu ar laika atrašanu mediķa apmeklējumam, kam iespējams nav steidzamas nepieciešamības.

Jaunais analīžu veids būtiski palielinās to cilvēku skaitu, kam mediķi varēs sniegt palīdzību, kā arī mazinās letālo gadījumu skaitu, slimības atklājot pārāk vēlu," teic pētījuma vadītāji.

Jau šobrīd konkrētu saslimšanu iespējamību var noteikt pēc siekalu testa, tomēr, pilnveidojoties tehnoloģiskajām iespējām, to izdarīt būs krietni vieglāk un ātrāk, kā arī iegūtā informācija būs krietni pilnīgāka, ir pārliecināti speciālisti.


Написать комментарий