Dombrovskis: Valdības darba kārtībā nav jautājuma par «cūku žoga» celšanu

foto: valmiera24.lv
foto: valmiera24.lv

Pašlaik valdības darba kārtībā nav iekļauts jautājums par žoga būvēšana uz valsts robežām ar mērķi neļaut brīvi pārvietoties Āfrikas cūku mēra infekcijas iznēsātājām - mežacūkām, šodien žurnālistiem pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Par to tiek daudz publiski diskutēts, un, ja šī ideja attīstīsies, tā radīs jūtamus budžeta pieprasījumus un parādīsies valdības darba kārtībā.

Taču pašlaik premjera rīcībā nav informācijas, ka Zemkopības ministrija (ZM) to grasās virzīt uz valdību, piemēram, kontekstā ar nākamā gada budžetu.

Kā ziņots, Latvijā un citās Baltijas valstīs viens no pasākumiem bīstamā Āfrikas cūku mēra izplatības ierobežošanai no Krievijas un Baltkrievijas varētu būt žoga būvēšana uz robežām ar mērķi neļaut brīvi pārvietoties infekcijas iznēsātājām - mežacūkām. Plānots, ka vērienīgās būves izmaksas segs Eiropas Savienība, pēc Viļņā notikušās Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Polijas veterinārijas dienestu vadītāju tikšanās atzina PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Žogs tiktu būvēts visā garumā pa Polijas, Lietuvas, Latvijas un Igaunijas robežām ar Krieviju un Baltkrieviju.

Šādu ieceri par bezjēdzīgu un dumju ir nodēvējis zoologs un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālists Vilnis Skuja.

Viņš atzina, ka ir grūti iedomāties tādu situāciju, ka Latvijā varētu uzbūvēt tik kvalitatīvu žogu, lai ierobežotu mežacūku pārvietošanos. Skuja minēja, ka pat uz līdzenas vietas tik kvalitatīvu žogu nevar uzbūvēt, kur nu vēl mežā, kur ir koku saknes, nelīdzena virsma, purvi un ezeri.

PVD šonedēļ uz tikšanos aicinājis dažādus ekspertus, lai pārrunātu situāciju saistībā ar Āfrikas cūku mēra profilaksi, apliecināja PVD pārstāve Ilze Meistere.


Написать комментарий