Pēc nedēļas netālu no Daugavpils slepeni brīvībā tiks laistas vardes

Foto: M.Pupiņš
Foto: M.Pupiņš

Kā jau tika ziņots iepriekš, Latgales zoodārzs turpina realizēt vairāku gadu garumā Eiropas programmas projektu LIFE+  par abinieku un rāpuļu aizsardzību Latvijā.

Pie tiem pieskaitāmi purva bruņurupuči, sarkanvēdera krupis.

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja zoodārza direktors Mihails Pupiņš, projekts ļauj aizsargāt retas un izmirstošas dzīvnieku sugas Latvijā. Mūsu teritorijā mītošajai īpašā veida vardei – sarkanvēdera krupim (Bombina Bombina) acs zīlītes ir sirds formā, un tas pieder pie ļoti retas populācijas.

Projekta ietvaros Latgales zoodārza darbinieki izaudzēja pirmos sarkanvēdera krupjus, kuri pavisam drīz tiks palaisti brīvībā kādā speciāli izraktā dīķī, kas atrodas Daugavpils novadā.

Pēc Mihaila Pupiņa vārdiem, tas ir ļoti nozīmīgs notikums, tāpēc varžu palaišana nebūs liels, toties svinīgs pasākums. Konkrētu vietu Daugavpils pētnieks nenosauca, bet paskaidroja, ka vardes dzīvos dīķos, kas atrodas Demenē.

Jāatzīmē, ka sarkanvēdera krupis jeb Bombina Bombina izceļas ar sarkano vēderu un specifisko dziesmu, kas atgādina svilpes skaņas vai dzeguzes kūkošanu. Tieši šīs balss dēļ speciālisti atrod varžu mītnes vietas, bet tās atrast brīvā dabā ir ļoti grūti, tāpēc ka tās ir ļoti kautrīgas un necieš, kad kāds iejaucas viņu personīgajā dzīves telpā.

Atgādināsim, ka šā paša projekta ietvaros LIFE+ Latgales zoodārzā sāka audzēt tādus retus dzīvniekus, kas pēc oficiālās versijas ir izmirusi suga – purva bruņurupucis.


Написать комментарий