Liepājā atklāta Latvijā pirmā pludmale cilvēkiem ar invaliditāti

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc veiktajiem Liepājas pludmales pielāgošanas darbiem piektdien, 2. augustā, Glābšanas stacijā, Jūrmalas parkā, atklāts Latvijā pirmais pludmales pieejamības komplekss cilvēkiem ar invaliditāti.

Izveidotais komplekss cilvēkiem ar invaliditāti ļaus pilnvērtīgi izbaudīt Liepājas pludmales sniegtās atpūtas iespējas. Komplekss ietver cilvēkiem ar kustību un redzes traucējumiem pielāgotas pārģērbšanās un labierīcību telpas ar dušu un tualeti.

"Pludmales pieejamības kompleksa atklāšana ir kārtējais apliecinājums tam, ka Liepāja savu nomināciju "Pašvaldība veselīgam dzīvesveidam" nes godam. Šis ir svarīgs un nozīmīgs projekts visai Latvijai. Cilvēki, kuriem līdz šim nav bijusi iespēja ērti piekļūt jūrai, Liepājas pludmalē tagad var baudīt pilnvērtīgu atpūtu. Liels paldies Liepājas domei un projekta vadītājai Elīnai Tolmačovai par grandiozo darbu, ieviešot šo projektu," atklāšanas pasākumā sacīja Veselības ministre Ingrīda Circene.

Pateicība tika izteikta visiem projektā iesaistītajiem, kuri, kā minēja projekta vadītāja E. Tolmačova, ir spēcīga komanda un veica pat vairāk, nekā no viņiem tika prasīts, lai projekts tiktu realizēts pēc iespējas augstākā līmenī. Projektā iesaistīti: SIA "WS", SIA "Mūrnieks", Scan-Plast Latvia, SIA "UniQ", Liepājas Neredzīgo biedrība, īpaši Andis Dzērve un Māris Ceirulis, SIA "Konsulta", Latvijas Sarkanā Krusta Liepājas komiteja, kā arī paši kompleksa lietotāji – cilvēki ar invaliditāti, kuri projekta gaitā izteica vairākus praktiskus ieteikumus.

"Mērķtiecīgi esam strādājuši, lai pludmalē labi justos ikviens liepājnieks. Esmu ticies ar cilvēkiem ratiņkrēslos, kuri ir izteikuši vēlmi pilnvērtīgi atpūsties pludmalē, peldēties jūrā. Kopīgiem spēkiem esam nonākuši projekta finiša taisnē un jau no šodienas cilvēki ar īpašām vajadzībām varēs baudīt tās iespējas, kas līdz šim bijušas liegtas. Šis ir unikāls projekts – Liepājas pludmale ir pirmā Latvijā, kas pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām," uzsver domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Ģērbtuvē cilvēkiem ir iespēja pārģērbties, atstāt savas mantas un pa platu, cilvēkiem ar invaliditāti pielāgotu laipu doties uz jūru, lai peldēšanas ratiņkrēslā vai patstāvīgi izbaudītu peldi jūrā vai atpūstos jūras krastā.

Jūrā, pretī Glābšanas stacijai, izvietots audioboju komplekts, kas ar skaņas signālu neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem ļaus noteikt atrašanās vietu jūrā un droši peldēt, savukārt Glābšanas stacijas teritorijā uzstādīta taktilā karte, kas ataino tās teritoriju un izeju uz jūru.

Lai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām atvieglotu ģērbtuvju moduļu, kā arī cita inventāra un aprīkojuma lietošanu, Glābšanas stacijā pieejami arī pavadoņa – asistenta pakalpojumi.

Pludmales pieejamības komplekss uzstādīts un aprīkots Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības projekta LLIV-322 "Mana sociālā atbildība" ietvaros.

Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta LLIV-322 "Mana sociālā atbildība" ieviešanu Liepājas pilsētas pašvaldība uzsāka 2012. gada 2. aprīlī. Projekts tiks realizēts līdz 2014. gada 1. aprīlim. Projekta mērķis ir veicināt vienlīdzīgas pieejas nodrošināšanu un invalīdu integrācijas sabiedrībā veicināšanu.

Kopējais projekta budžets EUR 1 137 609.23, programmas līdzfinansējums 85% jeb EUR 966 967.85 un partneru līdzfinansējums 15% jeb EUR 170 641.38.


Написать комментарий