VID aiztur cigarešu kontrabandistu grupējumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde aizturējusi personu grupu, kas nodarbojās ar cigarešu kontrabandas organizēšanu un ievešanu no Krievijas un Baltkrievijas akmeņogļu kravās, portālu „Delfi” informēja VID.

Krievijā noziedzīgās grupas dalībnieki pēc iepriekš izstrādāta plāna, vienam no viņiem pārzinot dzelzceļa un kravas vilcienu kustības sistēmu, piekļuva uz Latviju nosūtīt paredzētam kravas vilciena vagonam ar ogļu kravu un maisos iesaiņotās cigaretes noslēpa, tās aprokot oglēs.

Lai varētu sekot līdzi konkrēto vagonu kustībai, likuma pārkāpēji izmantoja GPS raidītājus, kurus ievietoja vagonos ar paslēptajām cigaretēm. Kad vilciena sastāvs iebrauca Latvijā, organizētās grupas dalībnieki uzkāpuši uz kravas vilciena vagona, kurā atradās paslēptās cigaretes. Maisi ar cigaretēm tad tikuši izmesti no braucoša vilciena.

Citi grupas dalībnieki izmestās cigaretes savāca un iekrāva automašīnā pārvešanai uz glabāšanas vietu. Cigarešu izmešana no vilcienu vagoniem tika organizēta Krāslavas, Daugavpils vai Jēkabpils novados.

2013.gada 28.jūlijā ceļa posmā starp Jersiku un Līvāniem VID muitas amatpersonas aizturēja automašīnu „VW Vento”, kurā atradās divas personas un kopumā 101 600 dažādu marku cigaretes ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām. Vienlaicīgi Līvānu pilsētas teritorijā tika aizturēta automašīna „VW Passat” ar trīs organizētās grupas personām.

Veicot kratīšanas aizturēto personu dzīves vietā, kopumā tika izņemtas 136 000 cigaretes ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes nodokļa markām, naudas līdzekļi, GPS raidītāji, datori ar navigācijas raidītāju izsekošanas programmām, divi transportlīdzekļi, kā arī aizturētas 6 personas. Aizturētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Tiek uzskatīts, ka šī personu grupa ar cigarešu kontrabandu nodarbojās ilgstoši, gada laikā valstī nelikumīgi ievedot vairākus miljonus cigarešu, kurus realizēja Latvijā nelegālajā tirgū – VID muitas amatpersonas jau iepriekš vairākkārtīgi bija atradušas un konfiscējušas cigaretes, kas tika ievestas šādā veidā, līdz rūpīga un ilgstoša darba rezultātā izdevās aizturēt arī organizatorus.

Uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.panta 2.daļas par iespējamu muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā, noslēpjot tās no muitas kontroles un nedeklarējot, ko veica personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.


Написать комментарий