Apstiprina Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānu 2013.-2015.gadam

foto: Veselības ministrija
foto: Veselības ministrija

Ministru kabineta sēdē 30.jūlijā tika izskatīts un apstiprināts Veselības ministrijas izstrādātais Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plāns 2013.-2015.gadam, ziņo Veselības ministrija. 

Plāna mērķis ir samazināt mirstību no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī riska faktoru negatīvo ietekmi uz veselību, jo jau šobrīd statistikas dati liecina, ka katru gadu Latvijā priekšlaicīga mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir trīs reizes lielāka nekā vidēji  Eiropas Savienībā.*

Turpmākajos trīs gados paredzēts īstenot virkni pasākumu, veselību veicinošo paradumu uzlabošanai un agrīnai diagnostikai. Tāpat plānots uzlabot sirds un asinsvadu saslimšanu ārstēšanu, ieviešot papildu izmeklējumus dažādās iedzīvotāju vecuma grupās. 
Lai īstenotu augstāk minētos pasākumus, veselības nozarē papildu nepieciešams finansējums 4,7 miljoni latu (no tiem 2014.gadā 560 tūkstoši latu, 2015.gadā – 4,2 miljoni latu).

Jau šogad Liepājā tiek īstenots pilotprojekts, kura laikā tiek veikts sirds un asinsvadu skrīnings, pārbaudot 11 gadīgus bērnus un 45 gadus vecus vīriešus. Attiecīgās vecuma grupas iedzīvotāji saņems uzaicinājumu vērsties pie sava ģimenes ārsta, kurš veiks pārbaudes sirds un asinsvadu veselības stāvokļa noteikšanai. Balstoties uz analīžu rezultātiem, pēc tam pacientiem tiks sniegti ieteikumi sirds veselības stāvokļa uzlabošanai vai arī pacients tiks nosūtīts pie kardiologa uz bezmaksas konsultāciju.

Plānots īstenot arī sabiedrības informēšanas kampaņu par sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem, kurus var novērst, lietojot atbilstošu uzturu (t.sk., piesātināto tauku samazināšana, uzņemtās sāls daudzuma samazināšana, dārzeņu un augļu  palielināšana uzturā). Savukārt septembrī – oktobrī iecerēta kampaņa „Zini savu risku”, aicinot 40 – 45 gadus vecus iedzīvotājus apzināt sirds un asinsvadu slimību risku un savlaicīgi veicot nepieciešamās veselības pārbaudes.


Написать комментарий