Rēzeknē notiks festivāls “Seven Hills Fest”

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Rēzeknes pilsētas svētku laikā 2.augustā notiks Starptautiskais laikmetīgās mākslas un mūzikas festivāls "Seven Hills Fest", pulcējot kopā astoņu valstu moderno deju un mūzikas grupas, iepazīstinot ar laikmetīgās mākslas darbiem no sešu valstīm un piedāvājot visdažādākās ielu mākslas izpausmes.

Rēzeknē regulāri dažādu projektu ietvaros viesojas ārvalstu jaunieši, iesaistoties gan apmaiņas programmās, gan svētku aktivitātēs. Šogad vairākas idejas apvienotas un, veiksmīgi sadarbojoties, ir tapis Starptautiskais laikmetīgās mākslas un mūzikas festivāls "Seven Hills Fest".

Tā kā turpmāk festivāls iecerēts katru vasaru, tā nosaukums simboliski stāsta ikvienam ārzemju viesim par Rēzekni kā septiņu pakalnu pilsētu, tai pat laikā ieskicējot arī ideju par dažādu mākslas veidu izpausmēm - mūzika, deja, vizuālā un vides māksla, skatuves, ielu un improvizācijas māksla (septiņas vai 7x7, katrs var skaitīt, meklēt un iztēloties visplašākās mākslas nozīmes), kas raksturo mūsdienu laikmeta būtību.

Rēzeknē ieradīsies mūzikas grupas no Tbilisi (Gruzija), Novaras (Itālija), Braine L’Alleud (Beļģija), Atēnām (Grieķija) un Petrozavodskas (Krievija), un deju grupas no Parmas (Itālija), Načod (Čehija), Albacetes (Spānija), Jēnas (Vācija), protams, viesiem pievienosies arī Rēzeknes un Daugavpils dejotāji, bet vakara koncertā varēsim baudīt gan vietējo mākslinieku grupas "Borowa MC" un Sovvaļnīka uzstāšanos, gan grupas "ASTRO’N’OUT" koncertu.

2.augusta pēcpusdienā gājēju promenādē ikviens ir aicināts iesaistīties mūzikas un deju performancēs. Lielai daļai jauniešu ielu mākslas izpausmes ir pašsaprotamas, tomēr tikpat daudzi, iespējams, pirmo reizi festivāla laikā varēs iepazīt, ko nozīmē jam sessions - mūziķu un dejotāju improvizācijas, vai deju batli - deju sacensības. Tāpat arī stila ziņā ārzemju mūziķu izpildījumā būs iespēja dzirdēt gan pop, rok, gan blues-rock, indie rock u.c. mūzikas priekšnesumus.

Sadarbībā ar biedrību "Artistence" gājēju promenādē būs izvietoti arī dažādi vides objekti - instalācijas "Zootrops", "Camera Obscura", kas vienkārši un negaidīti atklās mūsdienu laikmetam raksturīgo pašpietiekamību.

Gājēju promenādē varēs vērot arī video programmu "Lāčplēsis, sieviete un vilki" (~90 min.), kurā ietverti labākie video mākslas un animācijas darbi no Laikmetīgās mākslas centra arhīva video kolekcijas, kas tapuši laika posmā no 1990. līdz 2013.gadam.
Video programma pārsteigs gan ar asprātīgu un komisku saturu, gan ar lieliskiem tehniskajiem risinājumiem, kur ietverti tādu mākslinieku darbi kā Reiņa Pētersona "Orangutan Spectre's United Mens Choir", Kriša Salmaņa "Un ar reizi nāks tas brīdis", Ievas Epneres "Šapito", Kristīnes Kursišas "Sieviete un vilki", Katrīnas Neiburgas "Burvju lietas" un Ērika Boža "Filma bez vārdiem un beigām".

Festivāla ietvaros salonā "Lāde", sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas centru būs skatāma arī Latvijas (Arnis Balčus, Aija Bley), Lietuvas (Žilvins Landsberģis, Indre Klimaite) , Igaunijas (Kristina Normana, Marge Monko), Somijas (Henriks Dunkers), Ungārijas (Igors un Ivans Buharovi) un Horvātijas (Marijans Crtaličs) mākslinieku darbu izstāde "Tulkojot atsauces", kur dažādās izpausmēs - notikumos, lietās un simbolos - skatītāju uzmanība tiks pievērsta padomju laika nospiedumiem, kas ir klātesoši mūsdienu kultūrā, sabiedrībā, atmiņā, un kas joprojām ietekmē šodienu.

Savukārt visi, kuriem vairāk gribas sajust pagātnes elpu, aicināti 3.augustā doties uz Rēzeknes pilskalnu un izbaudīt viduslaiku noskaņas, kur Latvijas, Lietuvas, Krievijas un Baltkrievijas vēstures rekonstrukciju klubu sniegumā varēs vērot viduslaiku karotāju cīņas paņēmienu paraugdemonstrējumus, iepazīt ieročus un soda rīkus, mieloties viduslaiku gaumē, mācīties amatnieku meistarstiķus un iepirkties tirdziņā.


Написать комментарий