Atklāj noslēpumu par alerģiju pret kaķu spalvām

foto: maziedraugi.lv
foto: maziedraugi.lv

Ilgu laiku neviens nevarēja saprast, kā un kādēļ kaķu spalvas izsauc alerģisku reakciju noteiktiem cilvēkiem, ziņo „InterNovosti

Zinātnieku grupa no Kembridžas universitātes, kas atklāja alerģiskās reakcijas noslēpumu, uzskata, ka viņu atklājums palīdzēs radīt jaunas ārstēšanas metodes alerģijām, kas rodas dzīvnieku spalvas un sadzīves putekļu dēļ.

Zinātnieki, kurus vadīja Klēra Braianta no veterinārās medicīnas nodaļas, ir izpētījuši proteīnus, kas atrasti kaķu ādas daļiņās („to sauc arī par kaķu blaugznām”) un sapratuši, ka tās arī ir visizplatītākais iemesls alerģijai pret kaķiem.

Izrādījās, ka alerģiju pret kaķu spalvām izraisa olbaltumvielas FEL D1, kas ir atrodams kaķu siekalās. Kad kaķi mazgājas, olbaltumvielas paliek uz viņu spalvām, kuras vēlāk paliek uz cilvēku drēbēm un lietām, kas ir mums apkārt. Pēc tam, kad tās nonāk saskarē ar parastajām baktērijām, tās izsauc alerģisku reakciju – šķaudīšana, klepus, pampums, nieze acīs un apgrūtināta elpošana. Pēc tam, kad imūnā sistēma reaģē uz kaut ko, kas var izrādīties bīstams, tad arī notiek alerģiska reakcija.
Tā kļūdaini uztver kā vīrusus un baktērijas jebkurus tādus alergēnus kā kaķu blaugznas, provocē imūnās sistēmas reakciju. Zinātnieki arī ir sapratuši, kura imūnās sistēmas daļa „atbild” par alerģisko procesu.

Šodien cīņā ar alerģiju pret kaķiem cilvēki lieto antihistamīnus un injekcijas, kas rada imunitāti pret alerģiju. Britu zinātnieki apgalvo, ka tad, kad beigsies izstrāde, tiks radītas zāles, kuras palīdzēs risināt šo problēmu. Šīs zāles palīdzēs arī cīņā ar alerģiju pret suņiem. Cilvēks varēs bez nelabvēlīgas atbildes reakcijas komunicēt ar ikvienu mājdzīvnieku, lietojot inhalatoru ar zālēm.
 


Написать комментарий