Piensaimnieku savienība: veikalnieki nobažījušies par savu uzcenojuma politiku

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Tirgotāju izteikumi par karteli ir kārtējie skaļie saukļi un populisms, uzskata Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) pārstāve Zane Miezīte.

«Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) vakardienas paziņojums liecina, ka mazumtirgotāji ir nobažījušies - tātad ne bez pamata,» Nozare.lv teica Miezīte, piebilstot, ka lielie mazumtirgotāji domā, ka viņi jūtas droši par savu 20-45% uzcenojuma politiku piena produktiem, jo noslēgtie līgumi ar pārstrādātājiem neļauj viņiem atklāt patieso situāciju.

Tādēļ lielie mazumtirgotāji patlaban var atļauties novirzīties no galvenā temata - savas uzcenojuma politikas piena produktiem 20-45% apmērā. «Mēs esam lūguši tirgotājiem pārskatīt to saistībā ar pasaules piena cenu kāpumu, kas ir rezultējies otrajā augstākajā piena iepirkuma cenā Latvijā kopš Atmodas laika, un esam gatavi sēsties pie kopīga sarunu galda,» atzīmēja Piensaimnieku centrālās savienības pārstāve.

Viņa norādīja, ka patlaban LPCS juristi vērtē mazumtirgotāju rīcības atbilstību Konkurences likuma noteikumiem un apsver iespēju vērsties ar sūdzību tiesā vai Konkurences padomē.

Tikmēr, runājot par vidējo piena uzcenojumu veikalos, LPTA izpilddirektors Noris Krūzītis Nozare.lv atzina, ka apgalvojums par piena vidējo uzcenojumu ir aplamības.

«Uzcenojums Latvijā ir līdzīgs kā citās valstīs. Iespējams, ka piensaimnieku informācija veidota ar nodomu, lai veicinātu cenu paaugstināšanu un veido kopīgu sarunu un ietekmēšanas stratēģiju, kas vērsta pret mazumtirgotājiem, kā arī notiek apmaiņa ar konfidenciālu informāciju par individuāliem sadarbības nosacījumiem ar mazumtirgotājiem,» skaidroja N. Krūzītis.

Viņš uzsvēra, ka medijiem izplatītā informācija par cenu struktūru un uzcenojuma apmēriem ir ne vien manipulatīva, bet arī nepatiesa. «Mēģinot radīt iespaidu, ka aizstāv Latvijas zemnieku un uzņēmēju intereses, ārzemju kapitālam piederošie piensaimniecības uzņēmumi prezentē tādu piena plaukta cenas un mazumtirdzniecības uzcenojuma apmēru, kas neatbilst reālajai situācijai,» uzsvēra N. Krūzītis.

Jau ziņots, ka LPCS paziņojusi par piena produktu cenu kāpumu tuvākajā laikā par 8%, turklāt asociācija augstajās piena produktu cenās vaino lielveikalus. Savukārt LPTA sola vērsties ar iesniegumu valsts institūcijās, prasot izvērtēt piena pārstrādātāju rīcības likumību un paužot aizdomas par piensaimnieku karteļa izveidi.


Написать комментарий