Deputāti noraida regulu par vienotiem ostu darbības principiem visā Eiropā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien noraidījusi Eiropas Komisijas (EK) regulas priekšlikumu, kura paredzēja ieviest visām ostām kopīgus ostu darbību uzlabojošus konkurētspējas un caurskatāmības mehānismus.

Reformu partijas (RP) pārstāvji portālu "Delfi" informēja, ka atbalstu regulas priekšlikumam komisijas sēdē pauduši Ekonomikas ministrijas, Konkurences padomes un Valsts kontroles pārstāvji, kā arī RP pārstāvošie Saeimas deputāti.

"Vienota ES regulējuma mērķis ir aizsargāt Latvijas ostas no negodīgas konkurences, radīt vienotus darbības principus un uzņēmējdarbības "spēles noteikumus", kā arī investīcijām labvēlīgāku vidi gan Latvijā, gan ES kopumā", uzskata Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP)

Viņa norāda, ka vienota ES regulējuma ieviešana neparedz ostu tarifu unifikāciju, tādēļ pieņēmumi, ka tā ieviešana varētu samazināt Latvijas ostu konkurētspēju, esot tikai ostu darbības atklātības un pozitīvo pārmaiņu pretinieku spekulācijas.

RP politiķi ir pārliecināti, ja regulas ieviešanas gadījumā Baltijas jūras reģionā varētu tikt nodrošināts 14% ostu apgrozījuma pieaugums.

Turklāt tas ļaušot krietni ietaupīt uz ostu administratīvajām izmaksām, kas Latvijā esot vienas no augstākajām visā ES valstīs - ietaupījums varot sasniegt pat 10 miljardus eiro.

Tādēļ komisijas sēdē RP pārstāvji aicinājuši Satiksmes ministriju izstrādāt detalizētu Latvijas viedokli par katru regulas projekta sadaļu un tādējādi panākt regulas teksta maksimālu atbilstību nacionālām interesēm, jo tās izstrāde visticamāk tiks uzsākta. Tomēr šīs priekšlikums nav guvis pārējo deputātu atbalstu.

Lai noraidītu EK izstrādātās regulas priekšlikumu par subsidiaritātes principa pārkāpumu, lēmums jāpieņem 1/3 nacionālo parlamentu, jeb kopumā 19 balsīm. Bez Latvijas pret šo priekšlikumu iestājušās vēl trīs valstis, kas nozīmē, ka regula, visticamāk, tiks pieņemta.


Написать комментарий