Eiropā tiek meklēti pēdējie nacistu noziedznieki

foto: veidas.lt
foto: veidas.lt

Portāls ВЫБОРЫ.ORG.UA ziņo, ka Simona Vīzentāla centra Izraēlas nodaļa Vācijā uzsāk meklēšanas darbus, lai atrastu atlikušos izdzīvojušos kara noziedzniekus no nacistu aprindām un viņu līdzzinātājus. 

Organizācija paziņoja, ka svētdien, 21. jūlijā Berlīnē, Hamburgā un Ķelnē tiks izkārti plakāti ar aicinājumu atbalstīt iniciatīvu ar devīzi „Par vēlu. Bet ne pārāk vēlu! Operācija „Pēdējā iespēja II””. Kampaņas sākums Vācijā ir ieplānots otrdien, 23. jūlijā, kā ziņoja aģentūra „dpa”. Pie tam, līdzīgas akcijas notiks arī Austrijā, Polijā, Rumānijā, Ungārijā, Horvātijā, Lietuvā, Igaunijā un Latvijā, tā ziņoja Deutsche Welle.

Simona Vīzentāla centra vadītājs Efraims Zurofs sacīja, ka jaunā iniciatīva paredz palīdzību Eiropas valstu iedzīvotājiem sakarā ar to kara noziedznieku atrašanu un nodošanu taisnajai tiesai, kuriem ir izdevies izvairīties no soda. Noderīgas informācijas sniegšanas gadījumā organizācija sola atlīdzību 25 tūkstošu eiro apmērā. Bijušo nacistu vecums šajā gadījumā nevar būt iemesls tam, lai pārtrauktu nozieguma izmeklēšanu. „Tas nemazina viņu vainu,” atzīmēja Zurofs. Kā ziņo interneta izdevums Zeit Online, par impulsu jaunai kampaņai ir kalpojusi 2011. gada lieta par koncentrācijas nometnes bijušo uzraugu Sobiboras Džonu Demjaņuku. Zurofs uzskata, ka tika radīts vēsturisks precedents, kas izmainīja iepriekš pastāvošās kārtības normas. Toreiz Vācijas tiesas priekšā stājās nacistu līdzdalībnieks, kas nebija vācu izcelsmes. Neskatoties uz to, ka viņa līdzdalību konkrētos noziegumos nevarēja pierādīt, lai izvirzītu apsūdzību, tiesnesim pietika vien tā, ka notika sadarbība ar nacionālsociālistiem.

Jāatzīmē, ka 2011. gada maijā Minhenē tiesa atzina Ivanu (Džonu) Demjaņuku par vainīgu nozieguma izdarīšanā pret tūkstošiem ebreju nāves nometnē „Sobibor”, un viņš tika notiesāts uz 5 gadiem ar brīvības atņemšanu. Ukrainieti Ivanu Demjaņuku atzina par vainīgu tajā, ka viņš strādāja par apsargu nometnē „Sobibor” nacistu okupētās Polijas teritorijā.


Написать комментарий