Daugavpils mūzikas grupa „Asthma” – labākā Latvijā

foto: grupas "Asthma" oficiālais portāls
foto: grupas "Asthma" oficiālais portāls

Daugavpils metāla mūzikas grupa „Asthma”, kurā darbojas Viktors Rinkevičs (vokāls), Maksims Popovs (ģitāra), Aleksejs Prokofjevs (elektroģitāra), Arturs Korejevs (basģitāra) un Dmitrijs Suhanovskis (sitamie), atzīta par labāko Latvijā.

Mūziķi izcīnīja pirmo vietu, apsteidzot 12 Latvijas mūzikas grupas un izcīnot iespēju pārstāvēt Latviju festivālā Vācijā.

Mūzikas grupa tika dibināta 2009.gadā, tās dibinātājs bija Maksims Popovs. Tā laika grupas stils bijis daudz savādāks. Grupā bija cits vokālists, dziesmu tematika bija saistīta ar mistiku, nāves tēmu.

Mūzikas grupas sastāvs bieži mainījās, pašlaik grupā esošie mūziķi darbojas tajā no 2011.gada sākuma. Pēc viņu vārdiem, 2011.gads bijis pārmaiņu laiks – grupa sāka uzstāties ar citām dziesmām, piedalījās dažos koncertos, tostarp Daugavpils pilsētas svētkos, festivālos „Piektais okeāns” un „Sutas Balss”. Vēlāk grupa izjuka, jo katram no tās dalībniekiem bija citi projekti.

Tomēr kāda mērķa dēļ notika grupas atkalapvienošanās – tā gatavojas konkursam Rīgā, lai izcīnītu iespēju doties uz Vāciju un piedalītos festivālā “Wacken Open Air”.  

Mūzikas grupa atšķiras ar neparastiem dziesmu tekstiem, par kuriem portālam Gorod.lv pastāstīja grupas vokālists un tekstu autors Viktors Rinkevičs:

„Mūsu teksti ir sociāli politiski, apskatām mūsdienu sabiedrībai raksturīgas problēmas. Tā ir neoliberālisma politika, kas ir aktuāla Rietumeiropā un kura piešķir lielāku brīvību seksuālajām minoritātēm, mazākumtautībām. Tā ir Eiropai raksturīga islāmisma problēma. Tā ir viendzimuma laulību problēma, tas, ka šie laulātie var adoptēt bērnus.

Vēl mūsu dziesmās tiek runāts par patērētāju kultu, kas tiek uzspiests cilvēkam no bērnības, tādēļ brīvības ideja šķiet smieklīga, jo cilvēks nav brīvs kopš dzimšanas, viņš ir brīvs izvēlēties tikai to, kādu automašīnu iegādāties vai kādas firmas apģērbu nopirkt.

Personīgi mani uztrauc, ka cilvēki izrādās viens otrā priekšā, izšķērdē naudu, lai pierādītu savu sociālo statusu. Mums ir dziesma „Liposakcija”, kas aicina atteikties no visa nevajadzīgā.

Vēl vienas dziesmas – „Digestive generation” jeb „Diģestīvā paaudze” – nosaukumā izmantots krievu rakstnieka Eduarda Ļimonova termins, kas tika attiecināts uz pēckara paaudzi, bērniem, kuri nezināja, kas ir grūtības un upurēšanās. Mūsu tehnoloģiju laikā, pastāvot datoriem un internetam, šis termins ieguva citu nozīmi – mūsu dziesmā tiek runāts par mūsdienu jauniešiem, kuri gandrīz visu laiku pavada sociālajos tīklos, nevis komunicē bez datoru starpniecības, neizvēlas aktīvu atpūtu, tiek runāts par to, ka cilvēki ar interneta palīdzību raksta dažādus negatīvus, riebīgus komentārus, bet reālajā dzīvē ir pasīvi.

Galvenā mūsu dziesmu tēma ir cilvēka vēlme būt brīvam, viņa nevēlēšanās darīt to, kas viņam tiek uzspiests no bērnības. Daudzi cilvēki baidās atklāt savu patieso būtību. Mans kā tekstu autora uzdevums ir iedrošināt cilvēkus”, pastāstīja Viktors.

Jāpiebilst, ka drīz portālā Gorod.lv būs pieejama intervija ar labāko Latvijas grupu „Asthma”.


Написать комментарий