Latvijas Nacionālo bruņoto spēku aprīkojums pirms vērienīgajām investīcijām

foto: db.lv
foto: db.lv

NBS rīcībā ir vairāk nekā 1200 sauszemes mehānisko transporta līdzekļi, vairāk nekā 50 ūdens transporta vienības un kuģošanas līdzekļi, kā arī 16 gaisa kuģi un lidaparāti.

1200 sauszemes mehānisko transporta līdzekļu vidū ietilpst motocikli, vieglie pasažieru un apvidus automobiļi, autobusi un mikroautobusi, kravas automobiļi un piekabes, traktori un pašgājējiekārtas, Db.lv skaidroja Militāri publisko attiecību departamenta pārstāvis Normunds Stafeckis.

Savukārt pie ūdens transporta un kuģošanas līdzekļiem pieskaitāmi kuģi, kuteri, motorlaivas un peldlīdzekļi, bet NBS gaisa kuģi un lidaparāti sevī ietver lidmašīnas un helikopterus, stāstīja N. Stafeckis.

Tuvākajā desmitgadē bruņoto spēku attīstībā plānots ieguldīt 380 miljonus latu, iepriekš tika ziņots Aizsardzības ministrijas pārziņā izdotajā žurnālā Sargs. Saskaņā ar minēto plānu 2014. gadā iecerēts sākt Speciālo uzdevumu vienības attīstības projektu, kas ilgtu līdz 2017. gadam un izmaksātu 5,43 miljonus latu jeb aptuveni divus miljonus latu gadā. Tāpat 2014. gadā plānos ir sākt Kaujas inženieru spējas attīstības projektu - to ir iecerēts īstenot līdz 2019. gadam, bet projekta kopējās izmaksas veido 89,82 miljonus latu.

Nākamgad Aizsardzības ministrija cer sākt arī Mehanizācijas projektu, kas ilgtu līdz 2020. gadam, un tā izmaksas ir 168,44 miljoni latu. Šī projekta gaitā plānots iegādāties bruņutransportierus, jo pašreiz pieejamas vien apvidus automašīnas, ar kurām Latvijas karavīri tiek pārvadāti, bet pārējo tehniku nākas aizņemties no citu valstu armijām.

2015. gadā iecerēts sākt arī pilnīgu bruņoto spēku transporta helikopteru nomaiņu, kas ilgtu līdz 2018.gadam un izmaksātu 24,62 miljonus latu. Tā kā bruņotie spēki šos lidaparātus izmanto cilvēku meklēšanai un glābšanai, plānots piesaistīt Eiropas Savienības ES finansējumu.



Написать комментарий