Ķīnas banka no troņa nogāž ASV

foto: commons.wikimedia.org
foto: commons.wikimedia.org

Pirmo reizi vēsturē žurnāla The Bankers veidotajā lielāko banku top 1000 pirmajā vietā iekļuvusi Ķīnas banka.

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), par 15% palielinot kapitālu, gada laikā uzkāpusi no trešās uz pirmo vietu. Kopējais bankas kapitāls sasniedzis 160,6 miljardus ASV dolāru, tādējādi izspiežot no līdera titula Bank of America, kas nokritusi uz trešo vietu. Otro vietu spējusi noturējusi cita ASV banka JP Morgan.

Lielāko banku desmitniekā no Lielbritānijas iekļuvusi vien HSBC, gūstot ievērojamus ienākumus no Āzijas darījumiem. Vienīgā lielā Lielbritānijas banka, kas uzlabojusi savu darbību, ir Standard Chartered – tās peļņa pieaugusi par gandrīz 3%, kā rezultātā banka pakāpusies par vienu vietu augstāk līdz 33. vietai. Pārējo lielo Lielbritānijas banku - HSBC un Barclays - peļņa sarukusi, savukārt RBS un Lloyds turpina strādāt ar zaudējumiem.

Kā liecina The Banker dati, kopējais 25 lielāko banku kapitāls audzis par 10,8%, lielākoties pateicoties Ķīnas banku izaugsmei.

Šajā gadā top 1000 banku peļņa pirms nodokļiem ir augusi par 6,7%, salīdzinot ar 1% kritumu pērn. Tiesa gan, banku top 1000 iekļuvušo banku peļņa ir atgriezusies pirmskrīzes līmenī, sasniedzot 749 miljardus ASV dolāru, taču banku rezultāti ļoti atšķiras.

Pirms krīzes Lielbritānijas banku peļņa veidoja gandrīz 11% no kopējās banku peļņas, bet patlaban tā ir 2,6%. Tiesa gan, to rezultāti ir labāki nekā Spānijas bankām, kuru zaudējumi sasnieguši 73 miljardus ASV dolāru. Rezultātā no bankām ar desmit lielākajiem zaudējumiem sešas vietas aizņem Spānijas bankas. Eiropā vienu no labākajiem rezultātiem uzrāda Turcija, kuras banku peļņa pieaugusi par 37%. 

Jāpiebilst, ka The Banker lielāko banku top 1000 veido reizi gadā.


Написать комментарий