Jūnija pēdējā dekāde bijusi karstāka par normu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jūnija trešā dekāde Latvijā bija 3,6 grādus siltāka par normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Dekādes lielākajā daļā valdīja karsts laiks - diennakts vidējā gaisa temperatūra bija 4-7 grādus virs normas, dienā sasniedzot +23 un +30 grādus, bet perioda karstākajās dienās - 21. un 26. jūnijā – vietām pakāpjoties vēl augstāk.

Visaugstākā gaisa temperatūra tika novērota 21. jūnijā Ventspilī +32,3 grādi, savukārt 21., 23., 25. un 26. jūnijā tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Vēsāks kļuva dekādes beigās – diennakts vidējā gaisa temperatūra noslīdēja līdz normai, bet naktīs vietām kļuva visai dzestri: +6 un +9 grādi.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija tuvs normai – 96% no tās. Visvairāk perioda laikā lija Kurzemes augstienē – Saldū un Stendē 190-200% no normas, vismazāk – Rēzeknes novadā – tikai 7%.

Maz nokrišņu – tikai 10-20% no normas - bija arī Vidzemes augstienes rajonā. Nokrišņiem, kā visbiežāk vasarā, bija lietusgāžu raksturs. Vislielākais diennaktī nokrišņu daudzums bija 22. jūnijā Līvānu novada Sīļos – 120% no visas dekādes nokrišņu normas. Diennaktī lielāks par dekādes normu nokrišņu daudzums nolija arī 23. jūnijā Lubānā un 29. jūnijā Kolkā. Deviņās no desmit dekādes dienām kaut kur Latvijā bija arī pērkona negaiss.

Dekādes vēja ātrums kopumā Latvijā bija mazāks par normu. Brāzmās vislielāko ātrumu – 15 metrus sekundē - tas sasniedza 28. un 29. jūnijā Daugavgrīvā.


Написать комментарий