ES panāk vienošanos: iedzīvotājiem vairs nenāksies glābt bankas – to darīs finanšu sektors

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Banku akciju un kredītiestāžu īpašnieki būs tie, kas turpmāk nesīs smagāko slogu banku glābšanu gadījumos. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministri ceturtdien Briselē panāca šādu vienošanos, lai atbildību par nākotnes banku nedienām un krīzēm noņemtu nost no ES iedzīvotājiem nodokļu maksātājiem, vēsta portāls „EUobserver”.

Šāds lēmums ir pieņemts pēc ilgstošas ES valstu sabiedrības neapmierinātības par pēdējo gadu laikā pieredzētajām vairāku miljardu vērtajām banku un valstu glābšanas programmām.

Par šo jautājumu ministri jau pagājušajā piektdienā Luksemburgā centās vienoties, taču pēc garām debatēm pie kopīgas vienošanās nenonāca.

Ceturtdien panākto vienošanos gan vēl jāapstiprina Eiropas Parlamentam (EP). Primāri banku glābšana balstīsies uz banku akciju un obligāciju īpašniekiem, dažādu kredītiestāžu īpašniekiem. Kā nākamajiem savu artavu banku glābšanā nāksies ieguldīt noguldītājiem ar vairāk nekā 100 000 eiro (70 280 latu) uzkrājumu.

ES prezidējošā valsts Īrija prognozē, ka jauno noteikumu apstiprināšana tiks noslēgta līdz nākamā gada sākumam un spēkā stāsies no 2018.gada.


Написать комментарий