Vairāk nekā desmit pasaules valstīs latvieši svinēs Jāņus

foto: 15min.lv
foto: 15min.lv

Nedēļas nogalē gaidāmos Jāņus jeb Līgo svētkus ar īsteni latvisku garu atzīmēs ne tikai Dānijā, Austrālijā un Kanādā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs mītošie latvieši, liecina portāla latviešiem pasaulē "Latviesi.com" apkopotie dati.

"Jāņi ir vieni no latviskākajiem svētkiem, kuros ārpus Latvijas mītošie latvieši izbrīvē brīvdienas, lai vienuviet varētu satikties ar sen neredzētiem draugiem, pārspriestu aizvadītā gada jaunumus, kā arī vienkārši kārtīgi izballētos", norāda Indulis Bērziņš, portāla "Latviesi.com" vadītājs.

Šogad latvieši Jāņus svinēs gan Vīnē, Londonā un Sindejā, gan vienpadsmit vietās ASV, piemēram, Portlandē, Grīnvilā un Leikvudā. Svinībās kā neatņemama tradīcija ir Līgo dziesmu dziedāšana, vainagu pīšana, ugunskura kurināšana, kā arī alus degustēšana un svētku mielasta gatavošana. Piemēram, svētku pasākums "Līgo! Līgo! 2013.gadā" Sandjego (ASV) tiks aizvadīts "Crown Point Place" pludmalē, kur tiks gatavots barbekjū, ceptas desiņas un ēsta Latvijas rupjmaize. Savukārt Dānijā Latviešu-Dāņu biedrība uz svētkiem aicina pie Vejles fjorda. Sarīkojumā tiks lasīta Jāņu zāle, sagaidīti Jāņu bērni, kā arī spēlētas spēles un gatavots vakara mielasts.
"Gatavošanās Jāņiem vienmēr norit pacilātā svētku gaisotnē. Tiek savlaicīgi izplānota vakara programma, aicināti mākslinieki, noīrēta svētku norises vieta un sarūpēts mielasts - siets siers, ceptas maizītes un brūvēts alus. Var pat teikt, ka šo svētku svinēšana, nu jau ir kļuvusi par ilggadēju tradīciju daudzām latviešu kopienām ārpus Latvijas," piebilst Indulis Bērziņš.

Plašāka informācija par citiem ārpus Latvijas mītošo latviešu rīkotajiem pasākumiem pieejama portāla notikumu sadaļā: http://www.latviesi.com/janu-svinesana. Latviesi.com ir portāls latviešiem pasaulē, kur ir iespējams uzzināt par latviešu aktivitātēm visā pasaulē, sekot latviešu un latviešu organizāciju aktivitātēm, kā arī pašiem piedalīties ar savu sakāmo.


Написать комментарий