Zivju cenas vēsturiski augstākajā līmenī

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pasaulē zivju cenas sasniegušas rekordaugstu līmeni, jo Ķīnas augošais pieprasījums pēc delikatesēm, sākot no tunča līdz austerēm, virzās pretēji aizvien sarūkošajai nozvejai, raksta CNBC.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) veidotais zivju cenas indekss, kas apkopo gan savvaļas, gan speciāli audzētu zivju cenas, maijā uzkāpa līdz rekordaugstumiem. Salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo mēnesi, indekss ir pieaudzis par 15%.
«Nākamajos mēnešos vairāku zivju sugu ierobežotā piegāde visdrīzāk liks augt cenām,» paredz FAO.

Izmaiņas ķīniešu ēdienkartē ir jau veicinājušas pieprasījuma pieaugumu pēc graudaugiem un dzīvnieku barības, taču indekss liecina, ka līdzīgs fenomens būs vērojams arī jūras produktu nozarē, kur šajā gadā kopējie zivju tirdzniecības apjomi tiek lēsti 130 miljardu ASV dolāru apmērā.

Ķīna ir pasaules lielākais audzēto tilapiju ražotājs, taču valstī aug citu zivju importa apjomi, piemēram, lašu un vēžveidīgo. Austeru un mīdiju patēriņš valstī aug par 20%, tādējādi Ķīna kļūst par lielāko tirgu aizvien dārgakajiem vēžveidīgajiem produktiem, sašaurinot piedāvājumu citās valstīs.

Austeru cenām, kas pēdējo trīs gadu laikā ir vairāk nekā divkāršojušās, tiek prognozēts tālāks kāpums, jo piegādes apjomi no Francijas saglabāsies zemā līmenī vīrusa dēļ, kas ir iznīcinājis valsts no jauna audzētās austeres. 


Темы: , , , ,
Написать комментарий