Rēzeknieši sacentīsies koru karos un pūtēju orķestru konkursā

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

29. jūnijā Rīgā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā un Latviešu biedrības namā Rēzeknes vīru koris „Graidi” piedalīsies XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku konkursā „Koru kari”, bet 3. jūlijā koncertzālē Lielā Ģilde Rēzeknes novada un J.Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris sacentīsies par labākā orķestra titulu, ziņo Rēzeknes pašvaldības portāls. 

Par labākā kora titulu, pēc skates žūrijas vērtējuma, Dziesmu svētku koru karos piedalīsies 52 labākie Latvijas kori dažādās kategorijās (24 jauktie, 7 vīru, 16 sieviešu un 5 senioru kori), starp tiem arī Rēzeknes vīru koris „Graidi” Jāņa Mežinska vadībā. Koru karos tiks izpildīta viena obligātā dziesma – Ērika Ešenvalda „Brīvība”, un divas izvēles dziesmas. Tā kā šogad Jāzepam Vītolam 125.jubileja, tad viena no izvēles dziesmām koru karos jāizvēlas no viņa daiļrades, „Graidi” izpildīs Jāzepa Vītola „Dies Irae”, bet kā trešā izskanēs vasarai un vīru korim atbilstošā latviešu tautasdziesma Valtera Kaminska apdarē „Vai Dieviņi, saldens alus”.

Vīru kora „Graidi” diriģents Jānis Mežinskis atzīst, ka katra jauna dziesma, arī abas izvēles dziesmas korim ir kā jauns izaicinājums interesantam sniegumam un jaunu muzikālo šķautņu atrašanas iespēja, jo skaņdarbiem ir interesanti aranžējumi, kas prasa arī nopietnu sagatavošanos. Šis ir saspringts laiks, jo visi korī dziedošie vīri ir aizņemti arī ikdienas darbos, tomēr sacensības dzirkstele katram ir iedegusies. Lai gan ne jau fakts, cik korus rēzeknieši apsteigs, ir galvenais, bet gan iekšējais azarts un dziesmas prieks, un koru kari noteikti būs kārtējais krāsainais dzīpars „Graidu” dzīvē.

Protams, Rēzeknes vīru koris uzstāsies arī noslēguma koncertā „Līgo!” Mežaparka Lielajā estrādē, bet vēl pirms tam – 5. jūlijā plkst. 16.00 Dailes teātrī „Graidi” kopā ar Rēzeknes Tautas teātra aktieriem priecēs skatītājus ar izrādi „Piļsātā nikod napalīk tymss” („Gada izrāde <st1:metricconverter productid="2012”" w:st="on">2012”</st1:metricconverter> laureāte) Māras Zaļaiskalns režijā.

Savukārt par labākā orķestra titulu sacentīsies Rēzeknes novada un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris, diriģents Romāns Ivanovs, kur muzicē skolēni un vidusskolēni, viņiem pievienojas arī daži absolventi un piepalīdz skolotāji.

Pūtēju orķestru fināla skatē – konkursā piedalīsies 28 Latvijas pūtēju orķestri dažādās grūtības pakāpes grupās: visaugstākajā – 6, augstākajā – 13, vidējā – 9 orķestri (tostarp rēzeknieši). Rēzeknes novada un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris konkursā izpildīs vienu obligāto skaņdarbu – Raita Rēriha „Maza svīta pūtēju orķestrim” un divus izvēles skaņdarbus – Jura Karlsona „Svinīgā mūzika” un Roberta Šeldona „Beisaidas portrets”.

Skolēnu orķestrim šis ir ļoti darbīgs, bet arī pozitīvām emocijām piepildīts periods, jo jūnija sākumā viņi atgriezās ar sudraba diplomu no Starptautiskā bērnu orķestru festivāla „Zlota trabka” (zelta trompete) Polijas pilsētā Kozy. Kā atzīst diriģents Romāns Ivanovs, gandarījums par iegūto 2.vietu ir milzīgs, jo kaut arī tas saucas bērnu orķestru konkurss, tomēr tajā piedalījās arī jauniešu un pieaugušo orķestri, līmenis bija ļoti augsts, bet rēzekniešiem izdevās pierādīt savu muzikālo varēšanu. Cerams, ka tikpat labi skanēs arī Dziesmu svētku pūtēju orķestru konkursā!

Uz Dziesmu un deju svētkiem dosies arī pūtēju orķestris „Rēzekne” diriģenta Sergeja Sergejeva vadībā, kurā muzicē arī vairāki J.Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas orķestra dalībnieki. Svētku koncertos pūtēju orķestru izpildījumā skanēs latviešu komponistu oriģinālskaņdarbi un tautas dziesmu aranžējumi. 6. jūlijā plkst. 17.00 Doma laukumā izskanēs pūtēju orķestru Dižkoncerts, kurā skaņdarbos tiks „izstāstīti” katra novada stāsti par piederību savai zemei.

7. jūlijā plkst. 9.30 pūtēju orķestri dosies īpašā „Karoga gājienā”, kas veltīts pūtēju orķestru diriģentam un komponistam Maestro Gunāram Ordelovskim, pēc tam vienosies kopīgajā Dziesmu un deju svētku gājienā un noslēguma koncertā „Līgo!” Mežaparka Lielajā estrādē.

Lai skanīgas balsis, veiksmīgs izpildījums un izturība! 


Написать комментарий