SVF rekomendē ASV samazināt valsts parādu, bet ne budžeta izdevumus

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nācis klajā ar pretrunīgiem ieteikumiem Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valdībai – fonda eksperti jau atkārtoti brīdinājuši pasaules varenāko ekonomiku par pārmērīgu valsts parādu, taču vienlaikus arī ieteikuši neaizrauties ar budžeta izdevumu ”apcirpšanu”, raksta ”komersant.ru”.

SVF analītiķu vērtējumā, šogad jau īstenotie valsts budžeta izdevumu samazinājumi veicinājuši arī ASV iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma tempa samazināšanos par vismaz 1,75%.

Turklāt, sakarā ar nākamajā finanšu gadā plānoto budžeta izdevumu samazinājumu par 109 miljardiem ASV dolāru (57,334 miljardiem latu), SVF analītiķi jau samazinājuši ASV ekonomikas izaugsmes prognozi 2014. gadam no savulaik prognozētajiem 3% līdz 2,7%.

"Automātiska izdevumu samazināšana ne tikai atstās smagas sekas uz ekonomikas pieaugumu īstermiņa. Izdevumu samazināšana izglītībai, zinātnei un infrastruktūrai var samazināt izaugsmes potenciālu arī vidējā termiņā," brīdinot par straujas ASV budžeta izdevumu samazināšanas iespējami negatīvo ietekmi uz globālās ekonomikas pieaugumu, norādījuši SVF analītiķi.

"komersant.ru" atgādina, ka automātisku izdevumu samazināšanu paredz likums, kuru ASV Kongress pēc asām diskusijām pieņēma pēc tam, kad ASV 2011. gadā gandrīz piedzīvoja tā dēvēto tehnisko defoltu. Šis likums paredz, ka ASV budžeta deficīts laika posmā no 2013. līdz 2023. gadam ir jāsamazina par 1,5 triljoniem ASV dolāru, kā arī noteic, ka, gadījumā, ja Kongresam neizdodas vienoties par deficīta samazināšanas veidiem, tostarp nodokļu paaugstināšanu, izdevumi jāsamazina automātiski.

Tomēr, neraugoties uz skeptisko nostāju attiecībā uz ASV izvēlēto budžeta konsolidācijas veidu, SVF turpina uzstāt, ka ASV ir aktīvāk jāstrādā pie valsts parāda samazināšanas. SVF prognozes liecina, ka 2015. gadā ASV valsts parāds varētu sasniegt savu maksimālo līmeni - 110% no IKP un rekomendē valstij ilgtermiņā tiekties uz budžeta pārpalikumu 1% apmērā no IKP.


Написать комментарий