ES pabeigusi sarunas ar Moldovu par brīvās tirdzniecības telpas izveidi

foto: esp.md
foto: esp.md

Šā gada 12.jūnijā Kišiņevā (Moldovā) noslēdzās Eiropas Savienības (ES) un Moldovas sarunas par visaptverošu brīvās tirdzniecības nolīguma projektu, kas veicinās un uzlabos abu pušu tirdzniecības attiecības, kā arī padziļināt ES - Moldovas ekonomisko sadarbību, izveidojot brīvās tirdzniecības telpu abu pušu starpā, ziņo LR Ekonomikas ministrijas portāls.

Moldova tāpat kā visas ES dalībvalstis ir Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībvalsts. Jau šobrīd teju 90%no Moldovas preču importa Latvijā netiek piemēroti importa tarifi. Pēc ES – Moldovas brīvās tirdzniecības nolīguma stāšanās spēkā tiks būtiski samazināti un atcelti importa tarifi, kā arī aizliegtas eksporta nodevas un līdzvērtīgi pasākumi pušu savstarpējā tirdzniecībā. Tāpat tiks nodrošināta intelektuālā īpašuma tiesību, tostarp ģeogrāfisko izcelsmes norāžu, aizsardzība un izveidots mediācijas mehānisms paātrinātai tirdzniecības strīdu risināšanai.

Nolīgums kopumā aptver 14 sadaļas un nodrošinās ievērojamus uzlabojumus abpusējai preču un pakalpojumu tirgus pieejamībai. Izstrādājot brīvās tirdzniecības nolīgumu abas puses veica tiesību aktu pārskatīšanu un saskaņošanu, tostarp tuvinot normatīvos aktus tehniskā regulējumā, izcelsmes noteikumos, intelektuālā īpašuma, publiskā iepirkuma un citās jomās.

Moldova ir svarīgs Latvijas eksporta partneris, jo īpaši tādām nozarēm kā pārtikas un ķīmiskā rūpniecība, dzelzceļa transports u.c. 2012.gadā Moldova starp Austrumu partnerības valstīm bija Latvijas 5.svarīgākais tirdzniecības partneris pēc kopējā preču un pakalpojumu tirdzniecības kopapjoma, kas sasniedza EUR 16,6milj.

Sarunas par ES - Moldovas brīvās tirdzniecības telpas izveidi sākās 2010.gadā, paredzot, ka brīvās tirdzniecības līgums aizstās kopš 1998.gada spēkā esošo Partnerības un sadarbības līgumu, tādējādi padziļinot abu pušu sadarbību plaša spektra politiskajos un ekonomiskajos jautājumos. Paredzams, ka minētais brīvās tirdzniecības nolīgums tiks parafēts 2013.gada novembrī ES Austrumu partnerības samita ietvaros Viļņā (Lietuvā).

Ekonomikas ministrijas skatījumā tas būs nozīmīgs solis ceļā uz veiksmīgu 2009. gadā uzsāktāsAustrumu partnerības iniciatīvas īstenošanu un savstarpēju ekonomisko integrāciju.Moldova ir otrā Austrumu partnerības valsts aiz Ukrainas, ar kuru ES ir pabeigusi sarunas par brīvās tirdzniecības telpas izveidošanu.

Ekonomikas ministrijas skatījumā sarunu pabeigšana sekmēs arī noslēguma fāzē esošo sarunu virzību ar Gruziju un Armēniju. Lai nolīgumi stātos spēkā, pusēm jāveic iekšējās ratifikācijas procedūras. ES ir nepieciešama arī Eiropas Parlamenta piekrišana.


Написать комментарий