Ar elektrības cenu kāpumu mājsaimniecībām jārēķinās nākamgad

foto: treideri.lv
foto: treideri.lv

Nākamajā gadā mājsaimniecībām ir jārēķinās ar elektrības cenu pieaugumu. Šobrīd esošais tarifs nesedz ražošanas izmaksas, atzina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Sarunā ar telekompānijas LNT raidījumu 900 sekundes ministrs norādīja, ka cenas varētu pieaugt, ja elektrības ražotājs Latvenergo ieviesīs jaunu tarifu, vai arī brīvā elektroenerģijas tirgus ietekmē. D. Pavļuts uzsvēra, ka par savu galveno uzdevumu izvirzījis laicīgu gatavošanos šim brīdim un cenu kāpuma risku mazināšanos.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka tikšot meklēti veidi, kā samazināt elektrības cenu pieauguma ietekmi uz sociāli maz aizsargātajiem un mazturīgajiem. Šādu cilvēku atbalstam varētu tikt veidots īpašs fonds.

Jūnija sākumā Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) ierosinājumus līdz 2014. gada 1. aprīlim izveidot Elektroenerģijas ražošanas atbalsta fondu. No fonda elektroenerģijas ražotājiem tiktu kompensēta starpība starp elektroenerģijas obligātā iepirkuma pārdošanas cenu un tirgus cenu. EM rosina sākotnēji fondā ieguldīt 29 miljonus latu, taču sarunas par fonda finansējuma apmēru tiks turpinātas 2014.gada valsts budžeta diskusiju ietvaros.

«Elektroenerģijas ražošanas atbalsta fonda izveide ir obligāts priekšnoteikums, lai patērētājiem jau no nākamā gada nebūtu jāmaksā vēl augstāka cena par vēsturiski pieņemtajiem lēmumiem subsidētās enerģijas ražošanā,» skaidro ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka, lai saglabātu ražotāju konkurētspēju, jo īpaši energointensīvajās nozarēs, kurās elektroenerģijas izmaksu īpatsvars mainīgo izmaksu struktūrā sasniedz 30%, un noteiktu ienākumu līmeni mājsaimniecībām, visiem elektroenerģijas lietotājiem piemērojamajai OIK nevajadzētu pārsniegt 2013. gada līmeni, tas ir 1,89 sant./kWh.


Написать комментарий