No Lamanša kanāla izvilkts kara laika vācu bumbvedējs

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

No Lamanša kanāla izvilkts Otrā pasaules karā laikā notriekts vācu bumbvedējs, kurš varētu būt vienīgai saglabājies lidmašīnas "Dornier Do-17" eksemplārs, vēsta tīmekļa vietne "Spiegel".

Lidmašīna, kas garā un šaurā korpusa dēļ saukta arī par "lidojošo zīmuli", no jūras dzelmes izvilkta pirmdienas vakarā. "Donier" pēc 70 gadiem ūdenī ir salīdzinoši labi saglabājies lielā mērā pateicoties tam, ka korpuss ir veidots no alumīnija.

Bumbvedējs visus šos gadus nogulēja 16 metru dziļumā netālu no Dīlas Anglijas dienvidaustrumos. Nav precīzi zināms, kā lidmašīna tika notriekta, bet divi tās apkalpes locekļi gāja bojā, kamēr vēl divi izdzīvoja un kļuva par karagūstekņiem, ziņo "Spiegel".

Lidmašīnas vraku atrada gandrīz pirms desmit gadiem, kad aiz bumbvedēja korpusa aizķērās kāda zvejnieka tīkls. 2008. gadā ūdenslīdēji noskaidroja, ka zemūdens objekts ir bumbvedējs.
Kara laika lidaparāta izcelšanu organizēja Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku muzejs. Lidmašīnu stiprā vēja dēļ neizdevās izcelt vairākas nedēļas, līdz pirmdien laika apstākļi uzlabojās un bumbvedējs uzcelts uz baržas.

Muzejs divu gadu laikā vācu lidmašīnas vraku plāno restaurēt un vēlāk izstādīt apskatei Londonas ziemeļos.

"Do-17" vācu gaisa spēku ("Luftwaffe") bruņojumā kā ātrs bumbvedējs iekļauts 1937. gadā. Sākot ar 1940. gadu "Do-17" pamazām aizvietoja ar modernākajiem "Heinkel HE-111" un "Junkers Ju-88", kuriem bija lielāks darbības rādiuss un kravnesība.


Написать комментарий