Latvijas novados ielīgo Dziesmu un deju svētkus

foto: livani.lv
foto: livani.lv

8. jūnijā Līvānos notika  XXV Vispārējo latviešu dziesmu un XV Deju svētku ieskaņu pasākums «Jōņa dīnu gaideidama», ziņo Līvānu pašvaldības portāls.

Dziesmu svētku ielīgošanas pasākumi notiks  visos kultūrvēsturiskajos novados. Pirmie Līvānos  ielīgošanu aizsāka latgalieši, 15.jūnijā ielīgos Ventspilī un 21.jūnijā Staļģenē un Turaidā.

Pasākumā piedalījās 50 folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no Līvānu, Baltinavas, Balvu, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Kārsavas, Krāslavas, Ludzas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Rugāju, Vārkavas, Viļakas  un Viļānu novadiem. Ciemos bija ieradušies arī ciemiņi no Kocēnu novada.

Galvenā  ideja bija balstīta uz raksturīgām norisēm lauku sētā gan senatnē, gan mūsdienās, gatavojoties Vasaras saulgriežiem. Tā sasaucas ar XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku kopējo koncepciju „Gaisma līgo Latvijā”. Darbības vienlaicīgi norisinājās trijās zonās- Puškošonōs  sātā, Jōņa tāva pogolmā  un  Latgalis kuknī. Visas norises tika piepildītas ar latviešu sētai raksturīgo skanisko ainavu, kuru veidoja  burdona dziedāšana, apdziedāšanās dziesmas, gadskārtu ieražu balsi, darba un sadzīves dziesmas. Skanisko vidi papildināja  arī tautas mūzikas instrumenti – kokles, stabules, vijoles, ermoņikas u.c., kā arī  rotaļas un  danči ar publikas iesaistīšanu. Ikvienam bija iespēja nogaršot Latgales tradicionālos ēdienus.

Latgales mākslas un amatniecības centrā tika atklāta izstāde «Novadu segas». Izstādē redzama Kurzemei raksturīgā spoguļsega, ķēžu sega un drelļu sega, Zemgales zvaigžņu sega un Vidzemes svītrainā sega, kā arī Līvānu audēju darbi. Izstāde būs apskatāma līdz 8. jūlijam Latgales mākslas Amatniecības centrā.

Svētku noslēgumā tika izdziedāta līgotne un  Daugavā palaists ziedu vainags kā sveiciens citiem novadiem.

Pasākumu rīkoja Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Līvānu novada domi, Līvānu novada KC, Līvānu BJC un Latgales mākslas un amatniecības centru.


Написать комментарий