Darba devēji iesaka studēt RTU

foto: etf.rtu.lv
foto: etf.rtu.lv

«Datorsistēmas» jau otro gadu pēc kārtas dominē 12. jūnijā prezentētajā Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un karjeras portāla «prakse.lv» pieprasītāko augstskolu un profesiju sarakstā, kā tapšanā piedalījušies 622 uzņēmumi.

RTU ne tikai ieņem abas pirmās vietas kā darba devēju ieteiktākā augstākās izglītības iestāde Latvijā, piedāvājot arī atzītāko studiju programmu, bet ir nepārprotams līderis visa saraksta kopvērtējumā. Starp 20 ieteiktākajām studiju programmām sešas ir RTU piedāvātās: «Datorsistēmas (profesionālā)», «Datorsistēmas (akadēmiskā)», «Būvniecība», «Uzņēmējdarbība un vadīšana», «Enerģētika un elektrotehnika» un «Informācijas tehnoloģija».

RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis norāda: «Šā gada darba devēju aptaujas rezultāti pilnībā atspoguļo realitāti Latvijas un Eiropas darba tirgū. Pieprasījums pēc inženierzinātņu speciālistiem ar katru gadu aug, proporcionāli aug piedāvātais atalgojums, tomēr paradoksālā kārtā redzam, ka līdz šim jaunieši devuši priekšroku studijām sociālajās zinātnēs, kurās ir pārprodukcija. Ceram, ka šī aptauja palīdzēs jauniešiem izdarīt pareizo izvēli, jo Latvijas ekonomika ilgtermiņā nespēs attīstīties bez programmētājiem, arhitektiem, ķīmiķiem, kā arī elektronikas, enerģētikas un mehānikas speciālistiem.»

Savukārt RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis uzsver, ka «pirmās vietas iegūšana jau otro gadu pēc kārtas ir likumsakarīga. Arī nākamajos gados šī tendence turpināsies, jo RTU piedāvātie studiju virzieni veicina ekonomisko izaugsmi – ar tehnoloģiju pārnesi, inovācijām un eksportu. It īpaši tas jūtams augsto tehnoloģiju un IT jomās.»

Organizētāji skaidro, ka augstskolu un to piedāvāto studiju programmu TOPs ir veidots, lai palīdzētu vispārizglītojošo skolu absolventiem noskaidrot potenciālo darba devēju ieteiktākās izglītības iestādes.

Darba devēju ieteikto augstskolu un profesiju saraksts tiek veidots jau otro gadu, aicinot darba devējus izteikt viedokli, kuras profesijas ir pieprasītas darba tirgū un kurās izglītības iestādēs ieteiktu tās apgūt. Viedokli izteikuši 622 uzņēmumi, to vidū ir «Latvenergo», «Lattelecom», «Latvijas Dzelzceļš», «Exigen Services» un citi vadošie uzņēmumi.

Arī pagājušajā gadā uzņēmēji topošajiem darbiniekiem profesionālās iemaņas visvairāk ieteica apgūt tieši RTU.


Темы: , , , ,
Написать комментарий