Vēlēšanu rezultātu auditā Venecuēlā apstiprina Maduro uzvaru

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc miljona balsu revīzijas Venecuēlas Vēlēšanu komisija apstiprinājusi, ka aprīlī notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvaru guvis Nikolass Maduro, vēsta raidsabiedrība BBC.

Komisija pārbaudījusi 46% nodoto balsu un secinājusi, ka neatbilstība sākotnējiem rezultātiem nav konstatēta. Atlikušie 56% balsu ir pārbaudīti jau uzreiz pēc 14. aprīlī notikušajām vēlēšanām, norāda komisija.

Aprīlī notikušajās vēlēšanās, kas sekoja Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa nāvei, ar 1,5 % balsu pārsvaru (aptuveni 200 000 balsu) uzvarēja Čavesa sekotājs Maduro. Opozīcijas kandidāts Enrike Kapriless paziņoja, ka vēlēšanas nav bijušas godīgas un pieprasīja rezultātu auditu.

Kapriles apsūdzēja vēlēšanu komisijas vadītāju Tibiseju Lucenu, ka viņa pilda valdības rīkojumus un pieprasīja, lai auditā tiktu pārskaitītas visas, nevis tikai daļa balsu.

"Audits parāda, ka vēlēšanu rezultāti ir uzticams mūsu pilsoņu gribas atspoguļojums," par revīzijas rezultātiem paziņoja Lucena. "Venecuēlas vēlēšanu sistēma ir nodrošināta pret krāpšanu un kļūdām," uzsvēra komisijas vadītāja.

Maduro amatā stājās 19. aprīlī.

Jau vēstīts, ka 14. aprīlī Venecuēlā notikušajās prezidenta vēlēšanās ar niecīgu balsu pārsvaru uzvarēja martā no vēža mirušā prezidenta Ugo Čavesa izvēlētais pēctecis Maduro.

Jau dažas stundas pēc vēlēšanu beigām tika paziņota Maduro uzvara. Oficiālie rezultāti liecina, ka Maduro ar niecīgu balsu pārsvaru (50,7 % balsu) uzvarējis opozīcijas kandidātu Enriki Kaprilesu (49,1% balsu). Tas nozīmē, ka atšķirība ir vien nedaudz lielāka par 200 000 balsu.

Opozīcijas kandidāts Kapriless, kura panākumi pārspēja visas prognozes, atteicās atzīt vēlēšanu rezultātus un paziņoja, ka viņa komandai ir saraksts ar vairāk nekā 3000 pārkāpumu vēlēšanu laikā, sākot ar šaušanu un beidzot ar balsošanas iecirkņu nelegālu atkalatvēršanu.

Nepārliecinošās uzvaras dēļ Maduro ir mazāka autoritāte plašajā valdošajā aliansē, kurā ir armijas virsnieki, naftas nozares vadītāji un bruņoti graustu rajonu līderi, skaidro "Reuters". Aliansi lielā mērā kopā saturēja Čavesa dzelžainais tvēriens un personība.

Maduro varētu rasties grūtības no politiskās kampaņas režīma pāriet pie reālas valdīšanas valstī ar augstu inflāciju, palēninošos ekonomiku un vienu no augstākajiem noziedzības līmeņiem pasaulē.


Написать комментарий