Cilvēkiem ar invaliditāti paver iespējas darba tirgū

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Cilvēki ar invaliditāti ir vieni no mazāk aizsargātajiem, jo atrodas sociālās atstumtības riskam pakļauto cilvēku grupā. Lai veicinātu viņu dzīves kvalitāti, tostarp iespējas iesaistīties darba tirgū, izstrādātas pamatnostādnes.

Cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitāte ir atkarīga no tā, vai viņi saņem attiecīgu atbalstu un, vai viņiem pieejami kvalitatīvi pakalpojumi, kas ir pielāgoti un atbilstoši viņu individuālajām vajadzībām. Labklājības ministrija (LM) izstrādājusi Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām īstenošanas pamatnostādnes 2014. - 2020. gadam, kas vēl jāsaskaņo ministrijās un jāapstiprina valdībā. Ņemot vērā iepriekšminētās problēmas, pamatnostādnēs noteikti četri rīcības virzieni: izglītība, nodarbinātība, sociālā aizsardzība un sabiedrības izpratne. To īstenošanā plānots iesaistīt ne tikai LM, bet arī citu nozaru ministrijas un iestādes.

Nodarbinātībā galvenais mērķis ir veicināt cilvēku ar invaliditāti iekļaušanu darba tirgū, sniedzot attiecīgu atbalstu, ņemot vērā šo cilvēku funkcionālo traucējumu veidu. Tā sasniegšanai plānotas vairākas aktivitātes - pārskatīt subsidētās nodarbinātības kārtību, izvērtēt iespējas iesaistīties aktīvos nodarbinātības pasākumos atkarībā no invaliditātes grupām un veida. Vienlaikus ir nepieciešams vairot sabiedrības izpratni par cilvēkiem ar invaliditāti. Lai to sasniegtu, ir jānodrošina cilvēku ar invaliditāti iespējas īstenot tās pašas cilvēktiesības kā pārējiem un dzīvot pilnvērtīgu un cieņpilnu dzīvi. 

Pozitīvs piemērs dzīves kvalitātes uzlabošanai ir redzes invalīdiem rīkotās apmācības, kas šajā pavasarī notika Eiropas Sociālā fonda līdzfinansētā projekta «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā» ietvaros. LM un Latvijas Neredzīgo biedrības sadarbības rezultātā 24 cilvēki ar redzes traucējumiem saņēmuši sertifikātus par iegūto masiera izglītību
Vidējās profesionālās programmas «Fizioterapija» ietvaros cilvēki ar redzes invaliditāti bez maksas apguva tādus mācību priekšmetus, kā masāžas terapija ķirurģijā, ortopēdijā un traumatoloģijā, neatliekamā medicīniskā palīdzība, rehabilitācija, nervu slimības, iekšķīgās slimības u.c. Visi izglītojamie sekmīgi nokārtoja izglītības programmā paredzētos pārbaudījumus, kā arī veiksmīgi piedalījās mācību praksē.


Написать комментарий