Dziesma top citādi, tās „izdziedāšanā” piedalās arī amatu meistari no Rēzeknes

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Pavisam drīz - 21. jūnijā plkst. 16.00 Rīgas pilsētas izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa”, Kungu ielā 3 (zem Rātslaukuma) tiks atklāta XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem veltītā Tautas lietišķās mākslas izstāde „Dziesma top citādi”, tā savdabīgā veidā „izdziedās” stāstus par mantotās tradīcijas pārnesi šodienā.

Izstādes ekspozīcijā būs apskatāmi arī dažādu amatu meistaru darinājumi no Rēzeknes lietišķās mākslas studijām.

Latviešu tautas mākslas savienības (LTMS) un Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāvji izvērtēja un atlasīja darbus izstādei jau agrā pavasarī. Rezultātā starp 100 Tautas lietišķās mākslas studiju (TLMS) un 2000 individuālo meistaru darbiem, izstādē būs skatāmi arī Rēzeknes Tautas lietišķās mākslas studijas „Dzīpariņš” (11 meistaru) un A.Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas (9 meistaru) darbi.

TLMS „Dzīpariņš” dalībnieces – Anastasija Languša, Janeta Jase, Līga Gudrika, Janīna Zeļenova, Monika Šņukute, Paulīna Pušmucāne, Anna Svikša, Ilga Kazule, Anita Kairiša, Inese Ratniece un Lienīte Ratniece – izstādē piedalās ar dažādām Latgalei raksturīgām etnogrāfiskajām tekstīlijām – Latgales košums un siltums ieadīts sieviešu dūraiņos, ieausts lina galdautos un dvieļos, vilnas plecu lakatos, snātenē, segās, tautisko brunču audumā, celu un rakstainajās jostās.

No A.Paulāna TLMS Rēzekni pārstāvēs keramiķi Antons Ušpelis, Anatolijs Vituškins, Tatjana Pankova, Mihails Sabanskis, Andrejs Koļesņikovs, Raivo Andersons, Juris Krompāns, tekstilmeistare Anita Lukača un ādas apstrādes meistars Andris Kačkāns, eksponējot Latgales keramiku, cietās un pusmīkstās ādas darinājumus un Latgalei raksturīgo, ar īpašu košu ziedu „ielasīto” rakstu segu.

Ikviens ir aicināts pirms vai pēc svētkiem, vai svētku laikā doties un novērtēt ne vien rēzekniešu, bet visas Latvijas amatu meistaru veikumu, atklājot katra novada tradicionālās tautas mākslas vērtības mūsdienu kultūras kontekstā.

Ekspozīcijas veidotāji – LTMS un LNKC pārstāvji – izstādes ideju raksturo kā nosacīti materializējušās „sirds” dziesmas, kas ieskanas krāsu koloristikā un tekstūrās, proporciju kārtojumā, piemēram, linu un zīda tekstiliju rindā - „Ziedi, ziedi linu druva”, košos lakatos, segās, brunčos un jostās - „Nāks rudens apgleznot Latviju”, mežģīnēs, rotās un dzintara izstrādājumos „Caur sidraba birzi gāju” utt.
Izstāde būs skatāma no 21. jūnija līdz 8. septembrim, katru dienu plkst. 11.00-18.00, pirmdienās slēgta.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku laikā no 2. līdz 7.jūlijam Vērmanes dārzā, Rīgā notiks amata meistaru darinājumu gadatirgus, kurā varēs ne vien apskatīt, bet arī iegādāties tautas mākslas amatu meistaru izstrādājumus, tostarp gan Latgalei raksturīgos māla podus, rakstainos cimdus un zeķes, linu galdautus un sedziņas, gan mūsdienās aktuālos lina pirts dvieļus, lina šallītes, ādas izstrādājumus u.c.

Tirgus laikā interesenti varēs piedalīties arī praktiskajās nodarbībās dažādās amatu prasmēs vai vērot meistaru paraugdemonstrējumus. Kamēr citi tirgosies, tikmēr keramiķis Valentīns Petjko kopā ar citiem Daugavpils keramiķiem turpat Vērmanes dārzā būvēs atklātas uguns bedres tipa keramikas apdedzināšanas cepli un tirgus noslēgumā vairāku Latgales keramiķu darbi tiks apdedzināti šajā ceplī, piedāvājot uz vietas – Rīgas centrā – izņemt no cepļa dzīvu uguni izbaudījušus māla podus, sajust to siltumu un ieklausīties māla dziesmā.  


Написать комментарий