2013.gada sākumā darba samaksa turpina pieaugt

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Līdz ar ekonomisko aktivitāšu palielināšanos, turpina pieaugt arī iedzīvotāju atalgojums. 2013.gada 1.ceturksnī bruto darba samaksa bija 486 lati, kas salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieauga par 4,3% jeb 20 latiem.

Gada griezumā algas vienmērīgi pieauga gan privātajā sektorā, gan sabiedriskajā sektorā, ziņo Ekonomikas ministrija. Pieaugot ekonomiskajām aktivitātēm un pieprasījumam pēc darbaspēka, atalgojuma pieaugums privātajā sektorā ir sasniedzis pēdējo gadu augstāko līmeni.

Darba samaksas pieaugums ir vērojams praktiski visās tautsaimniecības pamatnozarēs. 2013.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, visstraujāk darba samaksa ir pieaugusi valsts pārvaldē, kas ir saistīts ar atalgojuma palielināšanu noteiktām valsts pārvaldē strādājošo kategorijām, piemēram, Iekšlietu un Tieslietu ministrijas sistēmu darbiniekiem. Atalgojums straujāk ir pieaudzis arī tirdzniecībā un informācijas un komunikācijas pakalpojumu jomā, tomēr pagaidām šo kāpumu neizjūt visi attiecīgajās nozarēs strādājošie.

Vienā no Latvijas galvenajām eksporta nozarēm – apstrādes rūpniecībā – gada griezumā bruto darba samaksa pieauga par 3,7%. Atalgojuma pieaugums bija vērojams gandrīz visās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs. Kopumā atalgojuma pieaugums apstrādes rūpniecībā 2013.gada 1.ceturksnī bija lēnāks nekā vidēji tautsaimniecībā.

Līdz ar ekonomisko aktivitāšu pieaugumu, paredzams, ka arī turpmāk darba samaksa palielināsies. To ietekmēs gan bezdarba līmeņa sarukums, gan arī uzņēmēju vēlme saglabāt un piesaistīt augsti kvalificētu darbaspēku.


Написать комментарий