Daugavpils profesionālās izglītības problēma: strādātgribētāju vidū ir maz kvalificētu speciālistu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā vēstīts, pirmdien, 27.maijā, Daugavpili apmeklēja jaunieceltais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, kurš tikās ar pilsētas izglītības jomas pārstāvjiem, apmeklēja Daugavpils universitāti.

Ministra Dombrovska vizīte bija visai veiksmīga, tikšanās un diskusijas – pilnvērtīgas. Viņš ierosināja apkopot visas Daugavpils pedagogus interesējošās problēmas, apsvērt tās risināšanas iespējas un iesniegt savas idejas Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM).

Viens no virzieniem, kuru plāno reformēt IZM galva, ir profesionālā izglītība, tādēļ vizītes ietvaros viņš apmeklēja vienu no pilsētas šūšanas uzņēmumiem. Pašlaik tur strādā 70 cilvēki, bet uzņēmums plāno palielināt ražošanas apjomus un varētu pieņemt darbā ne mazāk kā 130 šuvējas. Tomēr, neskatoties uz augstu bezdarba līmeni Daugavpilī, nepieciešamo kvalificētu šuvēju skaitu atrast ir grūti.

Daugavpils valsts tehnikums pagaidām nevar atrisināt šo problēmu, jo apmāca drēbniekus, nevis šuvējas. Tāpat, pēc pilsētas Domes vadības domām, izglītības iestādes aprīkojums ir novecojis. Pēc tehnikuma beigšanas jaunajiem speciālistiem jāmācās strādāt ar mūsdienīgu aprīkojumu.

Daugavpils pilsētas domē uzskata, ka, ja arodskolas būtu pašvaldības pārziņā, kvalificētā darbaspēka trūkuma problēmu varētu ātri atrisināt: tiktu mainīta mācību programma, jo pilsētai nepieciešams nodarbināt savus iedzīvotājus.

„Arodskolām trūkst patriotisma, tās nav ieinteresētas Daugavpils pilsētas attīstībā. Pēdējā laikā, strādājot uzņēmējdarbības attīstības labā, arvien biežāk saskaramies ar šķēršļiem: strādātgribētāju vidū ir maz kvalificētu speciālistu”, uzskata pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja.
 


Написать комментарий