Sudraba cena šogad sarukusi par vairāk nekā 20%

foto: db.lv
foto: db.lv

Šogad sudraba cenas jau ir samazinājušās par vairāk nekā 20%, līdz 23,65 ASV dolāriem par unci, ko veicina izaugsme akciju tirgos.

Lejupslīde vērojama, jo investoriem ir zudusi ticība šim investīciju veidam kā tuvākajā laikā peļņu nesošam, tādēļ daļa investoru iegulda citur.

Tiesa gan, jāatzīst, ka ne visi investori patlaban mēģina ātri atbrīvoties no sudraba, jo tiek plānots, ka centrālās bankas turpinās savus monetāros pasākumus, lai stimulētu ekonomikas izaugsmi, kas veicinās arī pieprasījumu pēc sudraba, ko izmanto ne tikai juvelierizstrādājumos, bet ražošanā.

Patlaban sudraba un vara cenu negatīvi ietekmē arī ziņas no Ķīnas, kas ir pasaulē lielākais abu metālu patērētājs. Valstī novērota lēnāka ekonomiskā izaugsme, nekā iepriekš paredzējušas dažāda prognozes.

Līdz ar sudraba cenas samazināšanos, ievērojami krīt arī šī dārgmetāla pārstrādes kompāniju, tostarp Polijas uzņēmuma KGHM Polska Miedz SA, kurā pavisam nesen paviesojies aģentūras Reuters fotogrāfs, akciju cena. Kopš šā gada februāra, kad kompānijas akcijas cena Varšavas biržā bija šogad augstākajos līmeņos, tā ir sarukusi aptuveni 11%.

KGHM Polska Miedz SA ir viens no pasaulē lielākajiem vara un sudraba ražotājiem.

Kā norāda UBS analītiķis Mihals Potjra, tad Polijas KGHM un līdzīga profila kompāniju akcijas cenu, visticamāk, turpinās negatīvi ietekmēt  zemākas vara un dārgmetālu cenas. Gaidāms arī Polijas ražotāja peļņas kritums.

Šā gada aprīlī UBS samazināja savu reitingu KGHM Polska Miedz AS akcijām uz «neitrālu». Līdz tam UBS rekomendēja iegādāties kompānijas akcijas.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий