Politiķi vēlas, lai Google maksātu nodokļus

foto: mashable.com
foto: mashable.com

Kārtējo reizi meklēšanas tīmekļa vietne kļuva par kritikas objektu no politiķu puses, ziņo portāls rbcdaily.ru.

Kompānija nevēlas maksāt nodokļus. Pēc publicētā raksta Reuters Google kompāniju piesauc pie atbildības Lielbritānijas, Vācijas un Francijas valdība.

Pretenzijas pret Google Eiropas teritorijā izsaka kārtējo reizi Francijas, Lielbritānijas un Vācijas valdība. Reuters nesen veica izmeklēšanu, izrādījās, ka kompānija Google sniedza nepatiesas ziņas par savas nozares nodarbošanās veidu.

Lielākā daļa ienākumu kompānija Google saņem caur Īrijas filiāli, pēc tam tiek sūtīti uz ofšora rēķiniem. Pēc Google versijas ar reklāmas sludināšanu nodarbojas Īrijas filiāle, pārējās filiāles veic mārketinga uzdevumus un palīgfunkcijas. Reuters sniegtā informācija liecina, ka Google kompānija pārdod reklāmu, tāpēc iekasētos finansiālos līdzekļus nepieciešams aplikt ar nodokli. Lielbritānijas valdība sāka pamatīgāk izskatīt šo jautājumu.

Saskaņā ar Google sniegtajiem pārskatiem periodā no 2006.-2011.gadam uzņēmuma peļņa sastādīja 18 miljardus dolāru. Šajā periodā nodokļu slogs nepārsniedza 16 miljonus dolāru. Vācijā un Francijā nodokļu slogs bija 19 milj. un 13 milj. eiro attiecīgi. Sniegtie pierādījumi liecina, ka vietējais personāls nodarbojās ar reklāmas pārdošanu.

Pašlaik Vācijas un Francijas ierēdņi aicina valdību rīkoties pēc Lielbritānijas piemēra un veikt izmeklēšanu. Tā Francijas sociālistiskās partijas biedrs Pjērs Alans Mue aicina veikt pratināšanu. Izmeklēšanu maija mēnesī veiks speciāli izveidotā parlamenta komisija.

„Ja publicēta izmeklēšanas informācija ir patiesa, tad nodokļu inspekcijai jāveic papildus izmeklēšanu.  Šeit neiet runa par nodokļu optimizāciju, šeit iet runa par nepatiesas informācijas sniegšanu,” uzskata politiķis. Analoģiskie aicinājumi ir dzirdami Vācijā, izmeklēšanu vēlas ierosināt parlamenta loceklis Svens Gigolds. Google kompānija nepiekrīt šiem apgalvojumiem un turpina apgalvot, ka kompānija darbojas saskaņā ar normatīvo regulējumu.


Темы: , , , ,
Написать комментарий