Vai zemnieki saņems pavasara plūdu radīto zaudējumu kompensāciju?

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Kā zināms, viens no Daugavpils novada plūdu cietušo iedzīvotāju aktuālākiem jautājumiem ir zaudējumu kompensācijas saņemšana. Portāls Gorod.lv jau ziņojis, ka personas, kuru deklarētā dzīvesvieta atrodas Daugavpils novada teritorijā, kas bija applūdusi, saņems vienreizēju pabalstu.

Tomēr no pavasara plūdiem cieta arī zemnieki, kuru saimniecības bija applūdušas. Tādēļ vērsāmies pie biedrības „Daugavpils Lauksaimnieku apvienība” vadītāja Guntara Melņa ar jautājumu, vai zemnieki var cerēt uz zaudējumu kompensāciju.

G.Melnis pastāstīja, ka vakar, 2.maijā, Zemkopības ministrija pieņēma lēmumu, saskaņā ar kuru zemnieki saņems daļēju kompensāciju par šī pavasara plūdu nodarītajiem zaudējumiem. Jāatzīmē, ka viņi saņems kompensāciju par šopavasar plūdos bojāgājušajiem ziemājiem. Pagaidām grūti spriest par līdzekļu apmēru, kuru ministrija iedalīs zemniekiem.

Pēc biedrības „Daugavpils Lauksaimnieku apvienība” vadītāja vārdiem, pagaidām nav skaidrības par zaudējumu kompensāciju tiem zemniekiem, kuri plūdu dēļ nevarēja realizēt pienu vai bija spiesti to izliet ārā.

Uz jautājumu, kā šobrīd jārīkojas zemniekiem, kuri cieta zaudējumus, G.Melnis atbildēja, ka zemniekiem, kuru zeme bija apdrošināta, jāgriežas pie lauku konsultanta, iesniedzot viņam nepieciešamos dokumentus par zaudējumu apmēru. Tas palīdzēs noteikt zaudējumu apmēru Daugavpils novada lauksaimniecībā. Apkopotie dati tiks nodoti izskatīšanai Zemkopības ministrijā.

Jāatzīmē, ka Daugavpils novada domes ārkārtas sēdē Domes izpilddirektore Vanda Kezika paziņoja, ka novadā plūdos cieta 5824 ha zemes, no kuriem 401,5 ha ziemāju un 103,4 ha aramzemē sēto zālāju sējumu.
 


Написать комментарий