A.Kursītis: Komisija izskatīs atsevišķi katru pieprasījumu par zaudējumu kompensāciju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes izpilddirektors Andrejs Kursītis paziņoja portālam Gorod.lv, ka Daugavpils iedzīvotājiem tiks paziņots par to, kas un uz kādu plūdu radīto zaudējumu kompensāciju var pretendēt.  

Saskaņā ar pašreiz pieejamo informāciju, pašvaldība kompensēs zaudējumus, ja persona ir deklarēta pēc adreses, kur atrodas zaudējumus cietušais īpašums (māja, vasarnīca). Lai saņemtu kompensāciju, vajadzēs iesniegt pašvaldībā pieteikumu, pievienojot tam sertificētā speciālista zaudējumu novērtējumu. Iesniegtos dokumentus izskatīs īpaši izveidota komisija, kura lems par kompensāciju apmēru.

Informācija par zaudējumiem pašvaldībai līdz 17.maijam jānodod Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, līdz šim datumam jāapkopo informācija par privātpersonu zaudējumiem, kuri pretendē uz kompensāciju. Tiek plānots, ka pašvaldības budžetā tiks atgriezti 50% no iedzīvotājiem izmaksātajām kompensācijām. 

Runājot par privātpersonu zaudējumiem, kuri radās plūdu rezultātā, A.Kursītis atzīmēja, ka pilsētas teritorija nav applūdusi. „60.gados privātmājas tika būvētas uz zemesgabaliem, kuri atrodas plūdu riska zonā, kas nav pieļaujams. Cilvēki apzināti cēla mājas šajās teritorijās. Tādēļ rodas jautājums – vai var uzskatīt par zaudējumiem to, ka gandrīz katru gadu tiek applūdināts pagrabs, jo tas notiek tāpēc, ka nepareizi iekārtota hidroizolācija vai māja uzcelta pārāk zemā vietā”, atzīmēja A.Kursītis.

Jebkurā gadījumā pašvaldība izskatīs visus gadījumus un centīsies būt pretimnākoša. Atbildot uz jautājumu, vai pašvaldība var atteikt kompensācijā, ja applūdušais īpašums uzcelts nepareizajā vietā, A.Kursītis atbildēja, ka minētos jautājumus izlems komisija.

Pēdējo dienu laikā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils samazinājies līdz 7 metriem, strauja līmeņa celšanās nav gaidāma. Neskatoties uz augstākminēto, īpaši izveidotais štābs turpina strādāt un 4 reizes dienā apseko teritorijas. Šobrīd operatīvie pasākumi (aizsargdambja stiprināšana) pašvaldībai izmaksāja vairāk nekā 13 tūkstošus latu. Tuvākajā laikā būs nepieciešams papildfinansējums, jo konstatēti bojājumi arī dambī gar Daugavas ielu un Gajokā.

Pagaidām nav zināms, kādu kompensāciju valsts iedalīs pašvaldībai.


Написать комментарий